Mička uspěl s oddlužením. Soud shledal lehkomyslnost, nikoli nepoctivý záměr

Spolumajitel a generální ředitel investiční společnosti Incomming Ventures Michal Mička.

Spolumajitel a generální ředitel investiční společnosti Incomming Ventures Michal Mička. Zdroj: Incomming Ventures

Michal Mička
Michal Mička
Michal Mička
Michal Mička
Michal Mička
8
Fotogalerie

Městský soud v Praze v pondělí povolil oddlužení bývalému vlastníkovi módní značky Kara Michalu Mičkovi, který podnikal též s obchodním řetězcem Pietro Filipi. Zkrachovalý podnikatel na sebe podal insolvenční návrh loni koncem dubna. Jako fyzická osoba dluží nejméně 120 milionů korun. Mezi jeho dlužníky jsou známá jména českého byznysu.

„Dlužník se nachází v úpadku, neboť má peněžité závazky k vícero věřitelům, které po dlouhou dobu není schopen plnit a současně jeho závazky jsou ve zřejmém nepoměru k výši majetku, tudíž naplňuje definici jak platební neschopnosti, tak předlužení,“ konstatoval Městský soud v Praze.

K Mičkově insolvenčnímu návrhu přistoupila v průběhu řízení reklamní společnost DG Tip a podnikatel v nemovitostech Miroslav Příkop, který návrh na povolení oddlužení požadoval zamítnout, neboť v něm spatřoval nepoctivý záměr. To se ale soudu nepodařilo potvrdit.

„Ačkoli v jednání dlužníka, který se zavázal k enormním dluhům, aniž mohl uspokojivě vysvětlit, jak by je mohl v případě neúspěchu v podnikání vyrovnat, lze spatřovat lehkomyslnost. Totéž lze říci o jednání věřitelů, kteří se při poskytnutí zápůjček dlužníkovi či korporacím ve skupině spokojili se zajištěním stojícím pouze na vědomí úspěchů dlužníka v jeho předchozím podnikání,“ uvedl soud v rozhodnutí.

Mička se nechtěl k verdiktu blíže vyjádřit. „Bez komentáře. Ten, kdo se zajímá o insolvence, si z rozhodnutí udělá obrázek,“ uvedl byznysmen, který loni v září nastoupil do zaměstnání ve firmě Clareo, jejímž jediným akcionářem je spoluzakladatel společnosti Pilulka Petr Kasa. Mička u něj pracuje jako projektový manažer.

Největším Mičkovým věřitelem je podle insolvenčního návrhu pražský realitní podnikatel Martin Hes, který si nárokuje 117 milionů korun. Hes na počátku letošního roku vstoupil do realitního projektu Rezidence U Hvězdy, na němž se Mička do té doby podílel, ale posléze z něho musel kvůli situaci ve své módní skupině C2H vystoupit.

Jak pandemie změnila e-commerce v Česku?

Video placeholde
Jak pandemie změnila e-commerce v Česku? • Videohub

Pohledávku přesahující pět milionů korun si na Mičkovi nárokuje například Vlastislav Bříza, syn a jmenovec majitele českobudějovické tužkárny Koh-i-noor Hardtmuth.  Pohledávku v obdobné výši uplatňuje vůči Mičkově firmě C2H Equity majitel skupiny Livesport a další z tuzemských miliardářů Martin Hájek. 

Mičkovy firmy prodaly v minulých letech investorům dluhopisy za stamiliony korun, které pak posloužily k financování módních značek skupiny. Například C2H Equity vydala šest dluhopisových emisí v plánovaném objemu až sedmi set milionů korun se splatností od roku 2022 do roku 2026. Investory lákala na relativně vysoké dluhopisové výnosy převyšující sedm procent.