Milionové jojo Vaška Kroutila. Z hračky je byznys za dvacet milionů

Václav Kroutil

Václav Kroutil Zdroj: Penize.cz

Poprvé roztočil jojo, když mu bylo dvanáct. Ve dvaceti se stal mistrem Evropy. A začal se rodit byznysplán… Původně pankáčskou firmu zakládali s bráchou v pokojíčku. Loni prodali joja za dvacet milionů.

Bývala to dřevěná hračka na špagátku. Dneska je jojo freestylový sport, podívaná…, pro zapálené yoyery vášeň, způsob života. Čtete správně: Vašek Kroutil není jojař. Je to yoyer. S moderním nástupcem hračky – yoyem s ložiskem, které se v Česku objevuje v roce 2000 – předvádí dechberoucí show.

V pět u Kotvy

Píše se rok 2002. Brácha Jakub přináší yoyo ze školy, Vaška nadchne. Učí se jeden trik za druhým. Doslechnou se, že se parta yoyerů schází každý čtvrtek v Praze před Kotvou. Pak se jde do tělocvičny. Přijít může každý, dáte pade a trénujete. Nebýt o šest let staršího Kuby, možná by se Vašek neodhodlal. „Ale zapadli jsme rychle.“ V roce 2004 se koná první mistrovství republiky. Pro čtrnáctiletého Vaška první soutěž v životě. Odnáší si bramborovou medaili.

Zlom přichází o dva roky později: v šestnácti se poprvé stává mistrem republiky. Americká firma Yoyofactory, jeden z největších výrobců yoya, hledá v Evropě nového člena týmu. „Sešlo se pár náhod a vybrali mě,“ vypráví Vašek. Stává se prvním českým sponzorovaným yoyerem.

Tým ho posílá na vystoupení a soutěže po celém světě. V roce 2010 se po půlstoletí pořádá v yoyování mistrovství Evropy – v Praze. Pro yoyery ze starého kontinentu výzva, všichni byli motivovaní, všichni dřeli. Vyhrál Vašek Kroutil. „Takové štěstí už jen tak mít nebudu,“ odtuší skromně. V průběhu mistrovství dostanou s bráchou nápad: zakládají blog. Pojmenují ho Slušný.net. Marketingový plán? Ten za tím nehledejte. „S kamarády jsme si fandili a řvali na sebe: Slušný!“ vykládá Vašek.

Na pankáče

„Lidi psali, ptali se, kde koupit yoyo. Došlo nám, že je tu neuspokojená poptávka,“ pokračuje. Existoval web Yoyo.cz, kde fungoval i e-shop. A pak tu byl projekt Jupiter, dnešní Yoyo Store, který vede yoyer Honza Kordovský. I tam ale některé značky scházely. Třeba právě Yoyofactory.

Vašek zrovna začínal studovat Vysokou školu ekonomickou. „Dali jsme s bráchou dohromady úspory, celkem asi sedmdesát tisíc, a objednali yoya. Web postavil Kuba doma na koleni.“ Yoya skladovali v pokojíčku. Bydleli u rodičů, náklady nulové. Pomáhali čtyři kamarádi – yoyeři, samozřejmě.

„Říkali jsme s bráchou klukům – hele, máme blog, e-shop, tak pojďte udělat Slušný tým, pomůžete nám natáčet videa s triky, my dáme peníze na naftu, až pojedeme na soutěž. Prostě to bude takhle pankáčsky fungovat. A oni – jasně, super. Videa pomáhala propagaci. Všichni ti kluci jsou top yoyeři, každý měl své fanoušky.“

Cink. A jízda

„Když cinknul mail s objednávkou, byli jsme úplně bez sebe,“ vzpomíná. Ze začátku expedovali dvakrát týdně. Na poště je nesnášeli. „Zabrali jsme okýnko na hrozně dlouho, až později nám poradili, ať si zařídíme svoz.“ Pak začali nabízet i osobní odběr. Doma.

„To časem začal být průšvih. Lidi čekali u branky, já přišel s objednávkou, na ulici jsme si předávali peníze. Občas přišly i děti, dával jsem jim provázky a ložiska v pytlíkách, asi to vypadalo všelijak,“ směje se Vašek. Později u branky postávaly celé skupiny. Prodávali rodiče i babička.

Václav KroutilVáclav Kroutil|Penize.cz

Rozšiřoval se taky sortiment. V pokojíčku se vršily zásoby. „Když jsem šel večer spát, musel jsem přeskládat krabice. Došlo nám, že to chce změnu.“ Půl roku po spuštění e-shopu kluci otevírají kamennou prodejnu v Praze na Albertově. Ptám se Vaška, jestli v té době už měli nějaký kapitál.

„My jsme vůbec nevěděli, prostě jsme v tom lítali. Za utržené peníze jsme objednávali další yoya. Našli jsme nejlevnější prostory a šli do toho. Říkali jsme si, že když prodejnu neuživíme, nemá to cenu.“ Brácha Jakub nechal práce. Nebyl čas – začal naplno pracovat pro firmu Slušný.

Světový unikát

Byznys se roztáčel rychleji než yoyo. Rok 2014 byl rekordní: Kroutilovi prodali čtrnáct tisíc yoyí, obrat překročil dvacet milionů korun. Z Česka se, bez nadsázky, stala yoyařská velmoc. Praha má dvě kamenné prodejny, které nabízejí výhradně yoya – jednu vedou bratři Kroutilovi, druhou Jan Kordovský. Konkurují si gentlemansky, dobře se znají. „Kdybychom se hádali, poškodíme celou českou scénu. Spolupracujeme v rámci asociace. Zrovna dneska máme sraz,“ zmiňuje Vašek.

Vladimír Šůla: Hračky se prodávají jen dva měsíce v roce