Náhrada kyčelního kloubu se týká i mladých lidí

Rentgenový snímek náhrady kyčelního kloubu

Rentgenový snímek náhrady kyčelního kloubu Zdroj: Wikimedia Commons

Problémy s klouby postihují i mladé lidi. Důkazem je 37letý amatérský fotbalista Honza, otec dvou malých dětí. Fotbal hrál od základní školy, a i když se mu nikdy profesionálně nevěnoval, nevynechal skoro žádný trénink a zápas. V poslední době ho však při sportu omezuje bolest v kyčelním kloubu. Je rád, že zvládne procházku s dětmi. Začal viditelně kulhat a léky proti bolesti nosí neustále s sebou.

Návštěva ortopeda Honzu šokovala. Dozvěděl se, že má pokročilou osteoartritidu a kloub je potřeba vyměnit. Vyděsilo ho, že by měl být operován tak brzy, v sedmatřiceti letech. Honza sice není úplně běžným pacientem, ale také není výjimkou. Konkrétně v jeho případě pravděpodobně sehrálo důležitou roli přetěžování kloubu a několik úrazů. Honza se nedokáže smířit s představou, že má v poměrně mladém věku podstoupit operaci, která se provádí převážně u starších pacientů. Nechce přijmout fakt, že mu někdo uřízne kus jeho vlastního těla a nahradí ho „protézou“. Nelíbí se mu, že bude „pískat“ při kontrole na letišti a třeba nějaké hezké pracovnici vysvětlovat, že má umělý kloub. Nejraději by podstoupil léčbu kmenovými buňkami, ale bolest je natolik intenzivní a ovlivňuje jeho běžný život do takové míry, že je u něj umělá kloubní náhrada optimálním řešením. Na tom už se s ortopedem při poslední návštěvě shodli…

Pokrok nezastavíš

Když se řekne náhrada kyčelního kloubu, většina z nás si nad operačním stolem představí primáře Sovu a jeho tým ze slavného televizního seriálu, kde byla náhrada kloubu jednou z nejsložitějších operací, které byli lékaři v Boru schopni. Během posledních dvaceti let však došlo při operacích kloubů k významnému pokroku, jen o něm nikdo nenatočil televizní seriál. Chirurgové mají v současnosti k dispozici špičkové implantáty z vysoce kvalitních materiálů a operují pomocí moderních operačních metod. Implantáty se stále lépe přizpůsobují stavu kostí, svalů a okolních měkkých tkání, a umožňují tak nejlepší možnou rekonstrukci kloubu. Pacienti s operovaným kloubem žijí stejně kvalitní život jako před operací, respektive život mnohem kvalitnější, protože už je netrápí bolest.

Bez navigace už to dneska nejde

V celém světě se pro přesnou implantaci umělých kloubů nejčastěji používá navigační systém řízený počítačem. Můžete se také setkat s názvem OrthoPilot. Tento přístroj pomáhá operatérovi při správném polohování jednotlivých částí implantátu i při nastavení stability kloubu a současně respektuje individualitu každého pacienta. Větší přesnost umístění s sebou přináší výrazně vyšší životnost a funkčnost umělého kloubu.

Informovaný pacient se operace bát nemusí

Honzu i další pacienty, kteří se chystají na operaci umělého kyčelního, kolenního nebo ramenního kloubu, většinou trápí nejistota a strach z neznámého. Uvítali by více informací, které jejich obavy rozptýlí.

Podrobnými průvodci pacientů před operací jsou brožury, jež je nejen provedou předoperační přípravou, ale odpoví i na celou řadu otázek. Popisují možné defekty kloubu, seznamují s vlastnostmi implantátů a vysvětlují samotnou operaci pomocí počítačově navigovaného systému. V závěru se pacient dozví, jak zvládnout první kroky po operaci a rehabilitaci. Získá užitečná doporučení pro budoucí život i tipy na vhodné pohybové aktivity. Také zde najde informace o tom, že může požádat o Průkaz nositele implantátu, což je přínosné především při osobních kontrolách na letišti a v zabezpečených budovách, kdy bezpečností rám reaguje na kovové součásti umělého kloubu.

Pacientské brožury jsou zdarma ke stažení v sekci Klouby na stránkách www.lepsipece.cz, kde najdete také poradnu lékaře, další články, rozhovory a příběhy pacientů.