Napětí mezi odbory a vedením Amazonu v Dobrovízi sílí, situaci chce řešit Maláčová

Vedení Amazonu s odbory nespolupracuje, říká jejich předseda Ivo Mayer.

Vedení Amazonu s odbory nespolupracuje, říká jejich předseda Ivo Mayer. Zdroj: Michael Tomeš, E15

Zastávka Amazon-Dobrovíz
Sklad Amazonu v Dobrovízi
Sklad Amazonu v Dobrovízi
Sklad Amazonu v Dobrovízi
Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová se chce zabývat situací v distribučním centru Amazonu.
6
Fotogalerie

Nespokojenost odborů v dobrovízském Amazonu s přístupem firmy, pracovními podmínkami a vlastní pozicí narůstá. Zástupci zaměstnanců zůstávají bez nové kolektivní smlouvy, zastání nemají pracující podle předáka Ivo Mayera ani u státního inspektorátu práce, na který připravují stížnost kvůli údajné podjatosti. Roztržkou se chce po návštěvě v Dobrovízi zabývat i ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Další setkání s tamními odboráři plánuje v červnu, tématem jednání mají být možné změny zákoníku práce.

Po návštěvě dobrovízského distribučního centra Amazonu byla ministryně Maláčová rozčarována z chování společnosti k zaměstnancům. „Porušovat práva zaměstnanců nejde, takže si na to ještě posvítíme,“ napsala posléze na svůj facebookový účet.

Podle Maláčové dochází v dobrovízském skladu k porušování zákoníku práce dokonce opakovaně. „Od roku 2017 do letoška proběhlo v Amazonu 12 kontrol Státního úřadu inspekce práce (SÚIP) a opakovaně bylo zjištěno porušení právních předpisů, a to v oblasti odměňování, bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a dohod mimo pracovní poměr,“ napsala Maláčová deníku E15. Situací se proto chce i nadále zabývat, o možné změně zákonů bude ministryně jednat se zástupci odborů při červnové schůzce. Zástupci zaměstnanců se v první řadě snaží uzavřít s Amazonem novou kolektivní smlouvu. O její dojednání se marně pokoušeli několik měsíců, nepomohlo ani použití zprostředkovatele.

Odboráři by si přáli takovou úpravu zákoníku práce, která by zaměstnavatele po neúspěšném vyjednávání o nové kolektivní smlouvě zavazovala k použití institutu rozhodce. Tato možnost je nyní dobrovolná. Rozhodce by mohl po neúspěšném jednání, na rozdíl od zprostředkovatele, určit podobu kolektivní smlouvy.

Dobrovízské odbory chystají kromě jednání s Maláčovou i další kroky, které mají jejich pozici zlepšit. Stěžovat si chtějí na státní inspektorát práce kvůli tomu, že má údajně s firmou nadstandardní vztahy a zakrývá prý porušování předpisů. „Připravujeme stížnost na inspektorku, která k nám jezdí na kontroly,“ říká šéf odborové organizace v Amazonu Ivo Mayer. „Doposud jsme neobdrželi žádnou takovou informaci či stížnost na její kontrolní činnost, ať už ze strany odborů, či jiným způsobem,“ napsal deníku E15 tiskový mluvčí SÚIP Richard Kolibač. Amazon obvinění nechtěl komentovat.

Mezi lety 2017 až 2021 došlo v distribučním centru Amazonu k celkem 19 porušením právních předpisů, potrvrzuje inspektorát práce. Společnost byla v jednom případě potrestána pokutou deset tisíc korun. Během stejného období inspektorát přijal 33 podnětů k zahájení kontroly upozorňujících na možné porušování právních předpisů.

Jako příklad, který podle Mayera zřejmě není protiprávní, ale jen „sprostý“, uvádí zacházení se zaměstnanci s nemocí karpálních tunelů. „Když neprojdete zdravotní prohlídkou, tak vám vyplatí dva platy a vykopnou vás na ulici,“ stěžuje si odborář.

Podle tiskové mluvčí Amazonu pro střední a východní Evropu Miroslavy Jozové se společnost snaží vytvářet bezpečné pracovní prostředí. „Nabízíme konkurenceschopný plat, řadu benefitů a příležitostí pro kariérní růst a to vše v bezpečném a moderním pracovním prostředí,“ uvedla Jozová pro E15. Amazon v Česku láká na mzdu 160 korun za hodinu. S odbory vedení firmy podle Jozové „spolupracuje a komunikuje“.  

S tím nesouhlasí Ivo Mayer. „Oni nás trpí, protože nás tam trpět musí. O spolupráci se nejedná,“ řekl deníku E15. „Na vyjednávání chodíme s návrhy, ale Amazon je všechny odmítá,“ doplnil Mayer.

„Respektujeme právo našich zaměstnanců vstoupit do odborových organizací nebo do jiných zákonných organizací dle vlastního výběru, založit je nebo do nich nevstoupit, aniž by se obávali odvetných opatření, zastrašování nebo obtěžování,“ uvedla za Amazon Jozová.

To podle Mayera však není pravda. Podle něj se Amazon dlouhodobě bránil založení zaměstnaneckých organizací tím, že případné odboráře propouštěl. I v dnešní době, říká Mayer, se mnoho zaměstnanců bojí vstoupit do odborů. Prý čekají, až bude případně vyjednána ona kolektivní smlouva.

Stížnostem zaměstnanců musí Amazon čelit také v Německu, Itálii nebo v domovských Spojených státech. Skladníci si povětšinou stěžují na přílišnou náročnost zaměstnání, která se podepisuje na jejich zdravotním stavu, nebo na platové podmínky. Evropští zaměstnanci Amazonu usilují o založení společné Evropské rady zaměstnanců Amazonu, která by po letech jednání měla vzniknout na konci letošního roku.