Národní divadlo jako sběrný dvůr? Ministerský web nabízí nečekaná místa

Národní divadlo

Národní divadlo Zdroj: ČTK/Panoramic/marc de tienda

Národní třídě dodnes dominuje Národní divadlo.
Nová scéna Národního divadla
Nová scéna Národního divadla
Justiční palác Na Míčánkách
Justiční palác Na Míčánkách
9
Fotogalerie

Ministerstvo životního prostředí má na svém webu zavádějící databázi odběrných míst starého elektra. Lidé by si podle ní měli snadno najít nejvhodnější místo pro odevzdání vysloužilých spotřebičů, jenže ho nenajdou. V databázi jsou totiž pražské adresy, na nichž běžný smrtelník nic neodevzdá. K nejabsurdnějším patří úřady, soud, sídlo zrušené firmy a nechybí ani Národní divadlo.

Centrální registr míst zpětného odběru vznikl na ministerských stránkách loni v létě a údaje do něj vkládají většinou kolektivní systémy, které pro výrobce a dovozce zajišťují sběr elektrospotřebičů. Webová stránka registru pracuje s aktuální polohou uživatele, což mu má pomoci vyhledat nejbližší sběrné místo nebo nádobu.

„Cílem této aplikace je, aby konečný uživatel vysloužilého elektrospotřebiče jednoduše nalezl nejvýhodnější místa zpětného odběru bez ohledu na kolektivní systém či výrobce, který tato místa zřídil,“ uvádí ministerstvo Richarda Brabce (ANO) v popisu databáze.

Pěkný cíl, ale v praxi bohužel nefunguje. Redakce E15 si údaje z registru ověřila přímo v terénu a nikde během všedního dne neuspěla. Odběrné místo pro staré ledničky, sporáky nebo pračky má být například na Obvodním soudu pro Prahu 8, který spolu s jinými soudy a zastupitelstvími sídlí v justičním areálu Na Míčánkách. Dotaz, kde přesně se dá na „osmičce“ odevzdat starý spotřebič, justiční stráž upřímně pobavil. Od toho tu prý soud není.

Stejná situace, jen s malými obměnami, se pak opakovala i na Finančním úřadu pro Středočeský kraj. Na Úřadu práce Praha 10 se zase přijímání starého elektra nepodařilo ani ověřit. Podle ministerské databáze má mít totiž otevřeno denně do 16 hodin, ve skutečnosti se ale jeho dveře ve 2. patře budovy Obvodního úřadu zavírají ve čtvrtek a pátek už v 11.00. Perličkou registru je adresa ve Vršovicích u firmy Jedna s.r.o., která už tři roky neexistuje.

A co na to samotné ministerstvo? Mluvčí Dominika Pospíšilová potvrdila, že konkrétní místa zpětného odběru do registru zadávají kolektivní systémy, které si tím plní povinnost podle zákona o odpadech. „Registr, v němž je přes 35 tisíc adres, se aktualizuje každý den. Na základě podnětů kontrolujeme, zdali je místo funkční. V případě vážného podezření, že není, předává MŽP podněty na inspekci,“ vysvětlila pro server E15.cz.

Pospíšilová současně uvedla, že některé kolektivní systémy do databáze prostě sesypaly adresy jak skutečných sběrných míst, tak i lokalit, kde někdy v minulosti jednorázově postavily třeba kontejner či jinou nádobu, proto údaje zcela nesouhlasí.

Výše uvedená odběrná místa zřizuje firma Rema Systém. Ta se hájí tím, že na všech adresách z registru možnost odevzdání vysloužilých spotřebičů údajně existuje, jenže ne pro veřejnost. „V některých případech jsou ale místa odběru v uzavřených prostorách a odevzdat elektro tam mohou jen zaměstnanci či obyvatelé daných objektů,“ reagoval pro server E15.cz David Chytil z Rema Systému. Ještě doplnil, že požadavky zákona firma plní a prý nemůže za to, jakým způsobem databáze funguje.

Se sporákem do Národního

Vraťme se ještě k nabídce sběrných míst v registru. Nejpozoruhodnější adresou je totiž Národní divadlo. Ano, i ve Zlaté kapličce mohou občané podle ministerské databáze odevzdat vysloužilý elektrický sporák nebo ledničku.

„V provozní budově Národního divadla je sběrné místo. Primárně je určeno zaměstnancům Národního divadla. Otevřeno je však i pro využití veřejnosti. Národní divadlo dbá správného nakládání s odpady, které pečlivě třídí,“ napsal mluvčí divadla Tomáš Staněk. Zároveň ale dodal, že možnost odevzdání spotřebiče nikde neprezentují, protože se obávají, že by je lidé zavalili starým haraburdím. V Národním divadle tedy sběrné místo údajně existuje, ale spíš tak na půl.

Podle Dominiky Pospíšilové ministerstvo nyní připravuje komplexní aktualizaci registru, díky níž má být vylepšen o speciální tlačítko spokojenosti jeho uživatelů. MŽP i ostatní uživatelé registru díky němu získají zpětnou vazbu a informaci o tom, jak byli lidé se službami daného místa zpětného odběru spokojeni. Vylepšení systému by podle mluvčí mělo proběhnout do několika měsíců.