Nebaví vás práce? Vezměte peníze a běžte. Amazon nabízí sto tisíc za odchod

Sklad Amazonu

Sklad Amazonu Zdroj: Anna Vackova, E15

Sklad Amazonu
Sklad Amazonu
Sklad Amazonu
Sklad Amazonu
Sklad Amazonu
9
Fotogalerie
Gigant internetového obchodu Amazon má neobvyklý způsob posilování zaměstnanecké loajality. Vyplatí až pět tisíc dolarů tomu, kdo od firmy odejde.

Nechcete pro nás dál pracovat? OK, běžte si; a na odchod dostanete dva až pět tisíc dolarů (cca 40 až 100 tisíc korun). To vzkázal svým podřízeným v každoročním dopisu akcionářům Jeff Bezos, zakladatel, spolumajitel a generální ředitel firmy Amazon, největšího internetového obchodu planety.

Systém odměny za odchod (pay to quit) je původním „vynálezem“ firmy Zappos. Bezos jej zdokonalil a odstupňoval: „Jednoduše řečeno, budeme každý rok svým kolegům nabízet peníze, aby od nás odešli,“ citovala jej americká publikace Business Insider. První taková nabídka je ve výši dvou tisíc dolarů, o rok později je o tisíc dolarů vyšší a tak dále až do pěti tisíc dolarů.

V záhlaví dopisu, jímž takovou dohodu firma svým lidem nabízí, stojí: 'Prosíme, nepřijímejte tuto nabídku'. „Doufáme, že ji nepřijmou; chceme, aby u nás zůstali. Proč to děláme? Chceme, aby pro nás pracovali jen ti lidé, kteří o to skutečně stojí. Chceme, aby se jednou za rok na chvilku zamysleli na tém, co skutečně chtějí. Pokud o to někdo takový zájem nemá, dlouhodobě to není dobré pro něj ani pro firmu,“ uvedl Bezos.

Vstřícný kabát neobvyklého opatření skrývá temnější výzvu: jestli si myslíte, že za to, co děláte pro nás, dostanete jinde více, běžte si. Při současném stavu světové ekonomiky je rozhodnutí odejít složitější než v dobách tučnějších.

Zároveň přijetí tohoto opatření odráží skutečnost, že mnoho zaměstnanců Amazonu skutečně s poměry spokojeno není. Obzvlášť vyhrocené jsou vztahy v Německu, třetím největším trhu Amazonu. V pondělí se podle agenrury Reuters rozhodly stovky zaměstnanců firmy stávkovat na protest proti nízkým platům.

Iniciátorem stávky je odborová skupina Ver.di, jež se s vedením firmy pře o platy již od loňského podzimu, kdy hrozila zastavením předvánoční distribuce. Tehdy to vedení Amazonu vyřešilo vánočními prémiemi.

Dnes se spor točí kolem toho, jestli jsou zaměstnanci firmy pracovníky v logistice, jak tvrdí Amazon, nebo zaměstnanci poštovními, jak tvrdí odbory. Důležité je to proto, že v Německu neexistuje paušální minimální mzda, ale mění se podle odvědtí - a poštovní zaměstnanci jsou placeni o něco lépe než pracovníci v logistice.

Jak funguje sklad Amazonu? Zaměstnanci bojují o zlomky vteřin