Německá Bundesliga zavede jestřábí oko, je levnější než GoalControl

Německý fanoušek

Německý fanoušek Zdroj: ctk/AP

Další významná fotbalová liga začne používat videotechnologii, která posoudí, zda míč přešel brankovou čáru. Po anglické Premier League se k tomuto kroku odhodlala také německá nejvyšší soutěž. Obě ligy vsadily na britský systém zvaný jestřábí oko, nikoli na německý GoalControl, jejž na letošním světovém šampionátu používala světová fotbalová federace FIFA. Důvodem je finanční úspora. V případě Bundesligy činí téměř 1,5 milionu eur.

Systém jestřábí oko převzatý z tenisu funguje na základě snímání balonu z různých úhlů několika kamerami s vysokým rozlišením. Pomocí triangulace se následně určí, zda míč přešel brankovou čáru, či nikoli.

Technologii GoalControl vyvinula stejnojmenná německá společnost. Metoda je obdobně založena na systému několika citlivých kamer propojených s výkonným grafickým počítačem. Jakmile se míč dostane za brankovou čáru, systém vyšle signál a na speciálních hodinkách, které má rozhodčí, se zobrazí „gól“. Oba systémy se pyšní přesností s tolerancí 0,5 mm.

Německé kluby zvolily variantu jestřábího oka. Zavedení německého systému by na jednom stadionu stálo přibližně 170 tisíc eur. Naproti tomu jestřábí oko vyjde na 130 tisíc eur a náklady na jeho údržbu jsou „zanedbatelné“, jak tvrdí šéf Bundesligy Reinhard Rauball. Systém se bude zavádět na 18 prvoligových a 17 druholigových stadionech (Mnichov 1860 hraje na stejném stadionu jako prvoligový Bayern), uspořená částka tedy dosáhne téměř 1,5 milionu eur. Nový systém začne fungovat zřejmě již od příští sezony, tedy po letní přestávce.

FIFA byla s premiérou videotechnologie na mistrovství světa spokojená. Šéf federace Sepp Blatter uvedl, že by se měla zavést i v jednotlivých ligách a také v soutěžích UEFA. Prezident UEFA Michel Platini ale patří k odpůrcům obou systémů.