Neziskovky se bojí, že získají méně peněz

Nadace, občanská sdružení a další neziskové organizace se obávají návrhu zákona o jednom inkasním místě, jehož součástí je i výrazná změna týkající se rozdělování stovek milionů korun na veřejně prospěšnou činnost. Ty by od 1. ledna neměly rozdělovat přímo loterijní firmy, které tak dosud činí výměnou za to, že neplatí daň z příjmů z činností souvisejících s loteriemi, ale vláda a poslanci.

Loterijní firmy by od Nového roku začaly platit novou, dvacetiprocentní loterijní daň. Neziskovky se bojí, že stát jim peníze nedá ve stejné míře, jako dosud od loterijních firem dostávaly, což může zejména pro menší nadace a sdružení znamenat zánik. „Není to jen o velkých neziskovkách, je to o systému. Největší strach máme z toho, že není konkrétně řešeno, jak s penězi bude naloženo, že spadnou do státního rozpočtu a pak se už pravděpodobně nedostanou zpět na veřejně prospěšné účely,“ řekla deníku E15 Andrea Procházková z Nadace Taťány Kuchařové – Krása pomoci.

V ohrožení jsou podle neziskovek stovky organizací, na které může mít tato změna skutečně existenční dopad. Jejich činnost je přitom často nenahraditelná, neboť pracují v sektoru, o který se stát neumí nebo není schopen sám postarat. Neziskovky proto na zítřek svolaly mimořádnou tiskovou konferenci a rovněž zahájily sběr podpisů pod peticí „Ano charitě“, s jejichž pomocí chtějí na hrozbu ztráty přílivu peněz na veřejně prospěšné účely upozornit.

Změnu ve financování navrhlo ministerstvo financí. Chce tím zabránit, aby nemalá část peněz z loterijních firem na charitu nekončila u netransparentních a prapodivných nadací a sdružení, mnohdy propojené s dárci těchto peněz. „Pokud pomineme současnou praxi, ve které ministerstvo financí není schopno zabránit zneužívání institutu odvodu na veřejně prospěšné účely, pak je třeba zdůraznit, že v demokratickém právním státě nepatří moc rozhodovat o povinných odvodech do veřejných rozpočtů do rukou soukromých subjektů,“ řekl již dříve deníku E15 Zbyněk Lorenčuk z ministerstva financí.

„Ministerstvo financí se domnívá, že navrhovaný systém je schopen zaručit rozdělení tohoto výnosu daleko efektivnějším způsobem, než je tomu v současné chvíli, kdy o něm na základě úvahy a bez jednotných hodnotících kritérií rozhodují odděleně stovky soukromoprávních subjektů,“ podotkl Lorenčuk.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.