Nový loterijní zákon je prý přijatelný, sázkové firmy čekají na výši daně

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Abegglen CC BY-SA 2.0 Flickr

Návrh nového zákona o hazardních hrách z dílny ministerstva financí by mohl přimět zahraniční on-line sázkové firmy – provozující weby v češtině z Gibraltaru či Malty – požádat o českou licenci. To by mimo jiné znamenalo, že by začaly v Česku platit daně.

Firmy ze zahraničí by mohly získat národní licenci pro Česko poté, co by se přihlásily do nově vytvořeného monitorovacího systému, prokáží bezdlužnost a složí blíže neurčenou kauci. Návrh zákona je přijatelný například pro společnost Betfair, jejíž obrat loni dosáhl 387 milionů liber (asi 13,4 miliardy korun). „Bohužel ale v tuto chvíli neznáme daňové sazby, které se budou na internetové hraní vztahovat. Ty budou klíčové při rozhodování o vstupu na trh,“ řekl deníku E15 zástupce firmy založené před 15 lety v Londýně Martin Lyčka.

Také společnost Unibet, která nyní vlastní licence pro Velkou Británii, Itálii, Dánsko, Belgii, Francii či Estonsko vidí nový návrh pozitivně. „V tuto chvíli žádné výhrady nejsou. Nicméně ještě nejsou představeny konkrétní podmínky licence – jako například zdanění, které je hlavní otázkou každé sázkovky,“ řekl deníku E15 zástupce Unibetu pro Česko Milan Klemš.
„Samozřejmě bychom plánovali marketingovou kampaň a v úvahu by připadl i sponzoring konkrétního klubu. Plánování ale začne, až bude jisté, že licenci budeme mít,“ dodal.

Dvacet procent jako práh bolestivosti

Podle šéfa Asociace provozovatelů kurzového sázení Marka Hermana není pro zahraniční firmy, které dnes působí v Česku bez národní licence, problém monitorovací systém nebo bezdlužnost. „Pro ně je naprosto klíčové, jak vysoká bude daň na sázkové hry na internetu. Práh bolestivosti je dvacet procent. Pokud daň bude vyšší, tak nepřijdou,“ míní Herman. „Česká republika je malý trh, a když stát nastaví daň příliš vysoko, tak to pro velké firmy nebude atraktivní,“ dodal.

Příjem pro státní kasu by přitom nebyl vůbec malý, ministerstvo odhaduje, že by stát mohl na daních získat až miliardu korun. A například Asociace provozovatelů kurzových sázek odhaduje, že lidé přes weby zahraničních firem v češtině prosází 29 miliard korun ročně (bez započtení jejich výher), tedy stejně jako u těch s národní licencí, jako je Tipsport či Fortuna.

Návrh by mohl umožnit vstup na trh za rozumných podmínek. Bohužel v tuto chvíli neznáme daňové sazby, které se budou na internetové hraní vztahovat. Ty budou klíčové při rozhodování o vstupu na trh. Domníváme se, že dvacetiprocentní sazba je hranicí pro všechny zahraniční operátory.

Martin Lyčka: Sazba dvacet procent je hraniční
Původně britská sázková kancelář Betfair získala v poslední době licenci v Dánsku, Španělsku a Bulharsku. „Návrh českého zákona vychází z dánské právní úpravy, tudíž je v zásadě schůdný,“ říká zástupce Betfairu Martin Lyčka.
E15: Je návrh ministerstva financí dostatečný pro to, aby Betfair požádal o českou licenci?

V tuto chvíli neznáme daňové sazby, které se budou na internetové hraní vztahovat. Ty budou klíčové při rozhodování o vstupu na trh. Domníváme se, že dvacetiprocentní sazba je hranicí pro všechny zahraniční operátory.
E15: Jsou ještě další výhrady Betfairu k návrhu?

Zahraniční firmy by mohlo odradit, pokud by požadované bankovní záruky byly příliš vysoké. Například dánsky trh bankovní záruky nepožaduje, španělsko pak stanovuje výši záruky na milion eur. Dalším problémem by mohl být zákonem stanovený limit na maximální sázky či výhry – ty mohou být stanoveny samotnými hráči vzhledem k jejich finančním možnostem. V tomto ohledu má stát v plánu napojit registraci na seznam hráčů, kteří se z hraní vyloučili, a dále na seznam příjemců sociálních dávek. To by mělo zaručit, že tito lidé nebudou moci hrát.
E15: Zvažuje Betfair v případě získání licence spustit reklamní kampaň, případně sponzorovat vybraný sportovní klub?

Pokud bychom se rozhodli o licenci zažádat a získali ji, pak bychom samozřejmě dále investovali na českém trhu, zejména v podobě marketingových kampaní. Zároveň bychom zvažovali i možný sponzoring. V tuto chvíli sice s nikým nejednáme, ale v minulosti jsme například sponzorovali dostih na Velké pardubické.
E15: Betfair nedávno získal licenci pro provozování on-line sázení v Dánsku, Španělsku a Bulharsku? Jaké změny legislativy k tomu přispěly?

Všechny uvedené země zavedly komerčně funkční legislativu, zejména bez povinnosti sídla v zemi, s rozumnou daňovou úpravou, která operátorům zaručuje, že mohou podnikat za jasných podmínek v rámci regulace, která chrání zákazníky a generuje daňové příjmy pro stát. Betfair je dále licencován ve Velké Británii, Itálii, na Maltě, Gibraltaru a také v USA pro dostihové sázení. V nejbližší době také obdržíme německou licenci.