Obchodníci oprášili starý trik - dělenou cenu. Sankce může bolet, varuje ČOI

Třešně jsou ideálním artiklem pro dělenou cenu.

Třešně jsou ideálním artiklem pro dělenou cenu. Zdroj: Archiv EURO

Stará obchodnická finta v aktuálním vydání. Třešně za 19,90 nebo za 199 korun. Obojí je správně, první částka je totiž za 10 dekagramů, druhá za kilogram. Kam jako první padne oko zákazníka, je nasnadě. Je tento marketingový tah přípustný? „Rozhodně ne a my ho také postihujeme,“ řekl E15.cz mluvčí České obchodní inspekce Denis Gajdoš.

„Prodávající je povinen seznámit spotřebitele s cenou, což v případě, který popisujete jako dělená cena, není. Takové jednání posuzujeme jako porušení zákona o ochraně spotřebitele, konkrétně paragrafu 12. Za prohřešek hrozí pokuta až do výše pěti milionů korun,“ upřesňuje mluvčí ČOI.

Konkrétně u případu třešní měl prodavač deklarovat jednotkovou za kilogram, tedy 199 korun. Že v drtivé většině případů při dělené ceně obchodník uvádí dodatek, například 10 dekagramů, takřka nečitelným písmem, není třeba dodávat.

Inspektoři mají žně

„Nedostatky zjišťujeme, inspektoři je pokutují, většinou sankcí na místě. K milionové pokutě jsme zatím nesáhli. Obecně můžu říct, že se nám nešvar přemístil z regionů spíš do velkých měst. Právě v těchto dnech jsou inspektoři terénu. Výsledky zveřejníme po ukončení akcí,“ dodal Gajdoš.

„Není to problematika, kterou bychom analyzovali nějak kompletně. Zde bych dal na slovo kontrolních orgánů. Pouze jako prostý zákazník bych řekl, že je celkem běžné, že se třeba okurky prodávají s fixní cenou za 1 kus nebo pivo s cenou za půl litru, takže jde zřetelně o oblast, která se řídí spíš zaužívanou praxí,“ odpověděl E15.cz Zdeněk Skála ze společnosti Incoma GfK.

Dělená cena se dá použít prakticky u každého zboží prodávaného na váhu, nejčastěji však k ní sáhnou prodavači třešní, jahod, borůvek a podobného ovoce. A právě nyní mají žně. Finta ale vůbec není doménou jen trhů a stánkového prodeje, nestydí se za ni podle zjištění inspektorů ani kamenné prodejny a obchodní řetězce.