Obchodníci s benzinem a naftou se kaucím nevyhnou

Pomohlo by snížení daně tuzemským dopravcům?

Pomohlo by snížení daně tuzemským dopravcům? Zdroj: Profimedia

Praha Naděje českých malých a středních obchodníků s pohonnými hmotami, že by se díky novelám evropských směrnic o dani z přidané hodnoty mohli vyhnout placení dvacetimilionových kaucí, pohasla. Rada Evropské unie v červnu schválila dvě novely, které zavádí nový mechanismus rychlé reakce při potírání úniků u daně z přidané hodnoty a rozšiřuje seznam položek, u nichž lze na DPH uplatnit přenesenou daňovou povinnost, takzvanou reverse charge. Jenže pohonné hmoty se na seznam nedostaly.

Reverse charge přenáší povinnost odvést DPH až na posledního odběratele daného zboží. Je tak ideálním nástrojem pro potírání úniků, které vznikají v dlouhých dodavatelských řetězcích. Ty se uměle tvoří právě u pohonných hmot, aby se podvodníci vyhnuli placení zejména DPH při dovozu benzinu a nafty. Český státní rozpočet kvůli tomu ročně přichází zhruba o osm miliard korun.

Česká republika dlouhodobě usiluje o možnost uplatnění reverse charge u pohonných hmot. Na aktuální evropský seznam je však nedokázala prosadit. Nově se bude moci uplatnit přenesená daňová povinnost například u mobilních telefonů, integrovaných obvodů, dodávek elektřiny a plynu, přenosných počítačů či telekomunikačních služeb.

„Podle našeho výkladu nejspíš nebudeme moci na pohonné hmoty uplatnit ani mechanismus rychlé reakce. Ten se bude vztahovat jen na nové podvody u nových komodit. Pokud už stát dřív neúspěšně žádal o zavedení reverse charge, nový mechanismus nebude moci uplatnit,“ říká Ladislav Minčič, náměstek ministra financí.

Novelu má na stole prezident
Novela zákona o pohonných hmotách, která zavádí pro obchodníky s benzinem a naftou kauce 20 milionů korun, čeká už jen na podpis prezidenta republiky. Senát novelu schválil na konci června. Sdružení čerpacích stanic, které zastupuje malé a střední obchodníky, vítá zpřísnění podmínek pro obchodníky, kauce však považuje za likvidační. Jako kompromis by chtělo kauce alespoň snížit na 10 milionů korun. Vyzývá proto prezidenta, aby zákon nepodepsal.

Zatím vždy byly české žádosti Evropskou komisí a dalšími členskými státy odmítnuty. Sousední země nechtěly Čechům na reverse charge kývnout z obavy, že se daňové úniky přelijí k nim. Česko proto nyní hodlá zavést kauce 20 milionů korun, které mají nepoctivé obchodníky z trhu vytlačit.

Komisař pro daně Algirdas Šemeta tvrdí, že díky novelám budou moci členské státy rychleji a účinněji bojovat s daňovými úniky. „Vytvoří také férové prostředí pro poctivé firmy,“ dodává Šemeta.

Reverse charge bude možné v režimu rychlé reakce zavést nejvýše na devět měsíců, a to i na zboží a služby, které nejsou výslovně ve směrnici uvedeny. Na nové položky zakotvené do směrnice bude možné přenesenou daňovou povinnost držet maximálně dva roky. Obě možnosti budou moci členské státy využít do konce roku 2018. Do té doby by měla komise přijít s novou směrnicí o DPH.

Zlepší se situace na trhu pohonných hmot?

Daňové úniky z benzinu dosáhly až dvě miliardy korun