Obchodníci s energiemi vytáhli do boje proti nekalým praktikám, zavázali se kultivovat trh

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Shutterstock

Největší čeští maloobchodní dodavatelé elektřiny a zemního plynu otevřeně vystoupili proti takzvaným elektrošmejdům. Dvacítka českých firem, které dohromady ovládají více než čtyři pětiny trhu, se přidala k Deklaraci účastníků trhu s elektřinou a plynem na ochranu spotřebitele. Společnosti se mimo jiné zavazují, že budou kontrolovat své zprostředkovatele, zda nevyužívají neetické praktiky při prodeji.

Deklarace vznikla v květnu a v platnost vstupuje právě nyní. Podepsaly ji mimo jiné ČEZ Prodej, E.ON, innogy nebo EP Energy Trading (EPET). Firmy se mimo jiné zavazují nepodepisovat se zákazníky smlouvy se závazkem setrvání delším než tři roky, budou také klienty písemně informovat o přechodu k novému dodavateli.

„To, že se někteří, jež svá portfolia vybudovali právě na podomním prodeji nebo prostřednictvím agresivních obchodních praktik, zahrnujících i nevyvážené smluvní vztahy se zákazníky, hlásí k myšlenkám této deklarace, vnímáme jako velmi pozitivní impulz,” uvedla vedoucí maloobchodního prodeje EPET Žaneta Müllerová.

Ministerstvo průmyslu a obchodu v současnosti připravuje novelu energetického zákona. V ní navrhuje mimo jiné evidenci zprostředkovatelů dodávek elektřiny a plynu. Příslušný prodejce by se musel registrovat u Energetického regulačního úřadu a ten by mu v případě porušení pravidel mohl zakázat činnost.

Do té doby má pomoci právě dobrovolný závazek obchodníků. „Deklarace pomůže odlišit slušné dodavatele a zprostředkovatele od firem, jež nekalé praktiky používají... Tato forma samoregulace má význam zvláště nyní, když ještě nejsou schválena nová zákonná opatření, která zakáží nejčastější nekalé praktiky,“ uvedl již dříve prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza. Svaz byl jedním z iniciátorů deklarace.