Ministerstvo chce vymýtit „energetické šmejdy“. Chystá registr zprostředkovatelů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Silver Spring Networks

Ilustrační foto
Odcházející ministryně průmyslu Marta Nováková a prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza
Odcházející ministryně průmyslu Marta Nováková
Odcházející ministryně průmyslu Marta Nováková a prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza
5
Fotogalerie

Spotřebitelé by se mohli brzy těšit větší ochraně proti takzvaným energetickým šmejdům. Nová přísnější pravidla pro dodavatele energií a jejich zprostředkovatele zamíří příští týden na vládu. Účinná by mohla být už od ledna příštího roku, uvedla odcházející ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková.

Po úpravě legislativy už nebude možné uzavřít kontrakt na dodávku plynu nebo elektřiny na dobu delší než tři roky. Zároveň novela hodlá omezit možnosti zprostředkovatelů nabídek energií, kteří od zákazníků přebírají plnou moc a smlouvy s dodavatelem pak domlouvají sami a mnohdy nevýhodně pro zákazníka. Plná moc má být nově platná jen půl roku.

Další změnou je povinná registrace zprostředkovatelů nabídek, kteří se primárně zabývají podomním prodejem a podle ministerstva často využívají nekalých praktik. Novela tak reaguje zejména na zprostředkovatele, kteří si ve vztahu ke spotřebiteli stále vynucují podpis či plnění smlouvy agresivním nátlakem nebo hrozbou přemrštěných sankcí.

Typickým příkladem takového chování je podle ministerstva podmíněné uzavření smlouvy nakoupením LED žárovek „za korunu“, které však spotřebitel v případě vypovězení smlouvy musí zaplatit v jejich původní ceně. Ta může být i v jednotkách tisíc korun.

„Nová pravidla však nejen posilují práva spotřebitelů, ale jejich cílem je také vymýtit energetické šmejdy jako takové. Osoba, která vykonává zprostředkovatelskou činnost, bude muset být zapsána v registru u Energetického regulačního úřadu (ERÚ) a bude tak dohledatelná. Platí přitom u ní obdobná práva a povinnosti jako u držitelů licencí na obchod s elektřinou nebo plynem,“ sdělil náměstek ministerstva průmyslu pro energetiku René Neděla.

Dosud nebylo možné dohledat a potrestat zprostředkovatele, který smlouvu podepsal, uvedl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. Nyní bude registr zprostředkovatelů veřejný a bude obsahovat i informace, u jakých dodavatelů zprostředkovatel v minulosti pracoval.

Dohled nad zprostředkovateli má vykonávat ERÚ, který rozšíření kompetencí vítá. „Stejně tak podporujeme omezení délky smluv na dobu určitou nebo třeba zpřísnění telefonického prodeje. Záležet ale bude na výsledné podobě zákona,“ říká radní ERÚ Jan Pokorný.

Zatím například není jasné, jaké bude mít ERÚ v rámci dohledu pravomoci. Podle Neděly by však při prvním porušení pravidel měly být zprostředkovatelé sankcionováni. V případě, že se jejich chování nezmění, může dojít i k ročnímu výmazu z registru.

Samotné energetické firmy připouští, že současná ochrana spotřebitelů je nedostatečná a změně pravidel se nebrání. „Pojem zprostředkovatel by měl být jasně definován a je žádoucí, aby se zprostředkovatelé řídili stejnou legislativou jako dodavatelé,“ říká například šéf retailu společnosti MND Lukáš Pokrupa.

Česká obchodní inspekce (ČOI) loni obdržela 147 podnětů k vyšetření obchodních praktik dodavatelů a jejich zprostředkovatelů. Celkem 110 podnětů bylo oprávněných, přičemž ze 39 ukončených kontrol bylo u 34 zjištěno porušení zákona. Kromě toho ČOI současně řešila dalších 248 mimosoudních sporů. ERÚ se v roce 2017 zabýval téměř 12 tisíci stížností spotřebitelů na nekalé praktiky.