Omezení otevírací doby o svátcích se přiblížilo, podpoří ho koalice

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: e15

Vládní koalice podpoří senátní návrh novely o omezení pracovní doby v obchodech během vybraných svátků. Shodla se na tom na pondělní koaliční radě. Proti normě, pod kterou jsou podepsáni především senátoři za ČSSD, dosud vystupovalo hlavně hnutí ANO. Vláda dala k normě před časem neutrální stanovisko.

Prodejní dobou obchodů o svátcích se zákonodárci nezabývají poprvé. Senátoři v kontroverzní novele navrhují, aby prodejny s plochou větší než 200 metrů čtvereční byly zavřeny na Nový rok, o Velikonočním pondělí, dále 8. května, 28. září, 28. října a o vánočních svátcích 25. a 26. prosince. O Štědrém dnu by obchody směly mít otevřeno pouze do poledne.

Koalice po jednání sněmovních klubů na začátku prosince uvedla, že návrh podporují lidovci, hnutí ANO ale regulaci odmítalo. Norma má také podporu komunistů, proti byla i ODS.

Zbytečná regulace

Návrhy na zákonné omezení otevírací doby dlouhodobě odmítá Svaz obchodu a cestovního ruchu. „Tato regulace je dle našeho názoru zcela nadbytečná. Případné omezení prodejní doby by mělo být ponecháno pouze na rozhodnutí podnikatelů - tedy případné samoregulaci,“ uvedla mluvčí svazu Irena Vlčková.

Norma jde podle svazu proti zákazníkům a jejich zájmům, tudíž i proti obchodníkům. Navrhovaná úprava by prý vedla ke snížení počtu pracovních míst a ke snížení mezd zaměstnanců pobírajících příplatky za práci o svátcích a práci v noci.

Senátní návrh počítá s tím, že omezení by se nevztahovalo na čerpací stanice, lékárny, prodejny na letištích, vlakových a autobusových nádražích a na prodejny ve zdravotnických zařízeních. Platilo by ale pro zastavárny, sběrny odpadů a prodejny použitého zboží.

Norma počítá s tím, že za porušení zákazu by obchodníkům hrozila pokuta do milionu korun při prvním deliktu, za opakované porušení až pět milionů korun. V současnosti prodejní dobu obchodů v Česku v době státních svátků žádný předpis nereguluje.