Ospap mění majitele, australská matka neslavně opouští Evropu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Jeden z největších papírenských velkoobchodů v Česku Ospap bude mít nejpozději do konce léta nového majitele, vyloučit nelze převzetí firmy managementem. Australská mateřská skupina a bývalá světová velkoobchodní jednička PaperlinX kvůli nepodařené expanzi úplně opouští evropský trh, takřka všechny filiálky už prodala nebo zkrachovaly. Zbývá už jen Německo a Česko.

„Je velmi pravděpodobné, že na konci léta bude znám nový majitel Ospapu. Může to být konkurenční velkoobchodní skupina, může to být management firmy za podpory investorů,“ řekl serveru E15.cz ředitel velkoobchodu Petr Breburda. V druhém případě by to podle něj znamenalo přechod do českých rukou. Naopak konkurenční skupiny jsou v podstatě jen zahraniční.

Do insolvence se v závěru června dostala také nizozemská společnost PaperlinX Netherlands Holdings, která zastřešovala evropské pobočky. „O další vývoj se nyní postará jmenovaný správce, který řeší insolvenci holdingu,“ vysvětlil Breburda. Zároveň zdůraznil, že Ospap v insolvenci není a navzdory potížím mateřské firmy se mu ekonomicky daří.

Český velkoobchod se již navenek od Australanů odstřihl. Minulý měsíc se vrátil k obchodní značce Ospap – od začátku loňského roku totiž v souvislosti se strategií mateřské firmy používaly všechny evropské společnosti značku PaperlinX – a zároveň od půlky července vyřadil z provozu e-mailové adresy s koncovkou paperlinx.com a používá už jen ospap.cz.

Vývoj akcií PaperlinX za posledních 5 let:

Papírenská skupina PaperlinX získala Ospap v roce 2003, kdy výrazně vstoupila do Evropy ovládnutím velkoobchodní divize holandské skupiny Buhrmann, pod níž patřila i česká firma. Akvizice pak pokračovaly ve Spojených státech a Kanadě. V těch letech se PaperlinX stal největší světovou velkoobchodní skupinou.

„Tento typ byznysu je však spíše regionální záležitostí a proto se skupině nepodařilo naplno vytěžit synergických efektů. Ve světě se zároveň začala projevovat klesající spotřeba papíru, začínaly první náznaky krize. Paperlinx také udělal v té době řadu chybných manažerských rozhodnutí a hlavně neuměl dostat evropskou skupinu do ziskového hospodaření,“ vysvětlil neúspěch Australanů Petr Breburda.

Krachy i prodeje

Od roku 2011 se pak PaperlinX začal zbavovat svých evropských aktivit a krize podle Breburdy vyvrcholila počátkem letošního roku, kdy se nejvíc ztrátové země, Benelux a Velká Británie, dostaly do insolvence. Krátce po nich následovalo Rakousko. „Situace v Polsku, Irsku a Španělsku byla řešena formou prodeje managementu a obalovou firmu ve Skandinávii prodal PaperlinX konkurenční skupině,“ dodal k tomu český manažer.

Zbývají tak dvě poslední evropské pobočky, tedy Německo a Česká republika. „PaperlinX řeší celou řadu právních a finančních záležitostí, které nedovolily tyto dvě firmy prodat ještě v průběhu fiskálního roku, který končil 30. června,“ doplnil Breburda.

Paperlinx se nyní po mnoha letech světového působení vrátil do Austrálie, Nového Zélandu a Asie, kde je podle Breburdy velmi úspěšný a ziskový. Neúspěšná expanze však měla drtivý dopad na akcie společnosti. Jejich cena na australské burze během posledních pěti let klesla z 60 australských centů na současné pouhé dva centy.

Tržby přes miliardu
Pražská společnost Ospap vznikla v roce 1958 a v současné době patří mezi přední velkoobchodní dodavatele materiálů pro polygrafii, obalových materiálů a technologií pro výrobu reklamy. V centru Prahy také provozuje maloobchodní prodejnu Svět papíru. V účetním roce 2013/2014 firma utržila přes 1,3 miliardy korun a vykázala ztrátu 32 milionů.