Pákistán chystá přechod z SMS na špičkové sítě

Pákistán, mobily

Pákistán, mobily Zdroj: profimedia.cz

Doslova každý roh v Pákistánu by mohl telekomunikačním společnostem sloužit jako příručka, kam investovat. Pákistánci jsou největšími uživateli služby SMS v Asii – ročně pošlou dvacet miliard textových zpráv.

Stačí se projít po Hafeez Centre, největším obchodním domě s mobilními telefony a počítači v Lahore, a každý hned pochopí, že má co do činění s národem, který je mobily posedlý. Ve zdejším čilém ruchu potkáte lidi všech generací i postavení. A všichni přišli se stejným cílem: pořídit si pěkný mobil s levným tarifem.

Osmnáctiletý Hashim shání nový tarif s neomezeným počtem esemesek. „Už teď mám neomezené esemesky, takže mohou být stále aktivní,“ říká nadšeně.

Pákistánci milují mluvení. Zvlášť když je tak laciné a existuje tolik lidí, kterým se dá zavolat. Země má 200 milionů obyvatel, 118 z nich má mobilní telefon. Pákistán je šestou nejlidnatější zemí světa a jeho pět operátorů postaví každou hodinu jeden nový vysílač. Současný systém však stále funguje na starší technologii 2G, přinejlepším na 2,5G s Edge.

Stále nízké pokrytí

„Lidé si předplácejí různé esemeskové a hlasové balíčky. Chtějí také levné datové služby, přístup k sociálním sítím a videotelefonáty zdarma,“ vyjmenovává Ahmer, jeden z prodejců v Hafeez Centre. Přesto má trh ještě co dohánět. V mezinárodním srovnání je mobilní pokrytí obyvatelstva stále nízké. Vláda na začátku devadesátých let vybudovala síť optických vláken a teď se připravuje na další zlepšení.

„V letošním roce se neplánuje přejít na 3G, ale přeskočit z 2G rovnou na 4G,“ vysvětluje Malik, marketingový manažer firmy Warid Telecom.

S nástupem 4G podle něj přijde ruku v ruce prudký rozvoj chytrých telefonů. A to od drahých originálů až po levné čínské padělky. Tato fáze potrvá přibližně dva roky a už teď se marketéři a distributoři mobilních telefonů přetahují o zákazníky. Zhruba 65 procentům Pákistánců ještě nebylo třicet let, což z nich činí ideální cílovou skupinu.

Klasické služby skončí

Mladé lidi charakterizuje potřeba mít neustále něco nového a, pokud možno, interaktivního. Například dvacetiletá Huma se právě rozhoduje, zda si má pořídit chytrý mobilní telefon Samsung, nebo HTC. „Chci něco, co mí vrstevníci nemají, co mě odliší,“ vysvětluje Huma.

Operátoři se předhánějí, kdo nabídne levnější balíček – nástup 4G jim zcela určitě výrazně sníží výnos z mobilní jednotky (ARPU). V současnosti stále ještě dominují balíčky nabízející obrovské množství SMS zpráv jako třeba deset tisíc zpráv za měsíc za pouhých dvacet centů.

Konec těchto klasických mobilních služeb se ale rychle přibližuje. Přesto je Pákistán ještě před nástupem technologie 4G ideálním místem pro investory.

Autorka je členkou sítě GlobeReporter.org