Penta zvažuje, že pustí zahraničního investora do svých nemocnic

Václav Jirků

Václav Jirků Zdroj: Michael Tomes

Marek Dospiva, spolumajitel společnosti Penta
Marek Dospiva, spolumajitel společnosti Penta
Marek Dospiva, spolumajitel společnosti Penta
Pod Penta Hospitals International patří například sušická nemocnice
Pod Penta Hospitals International patří například sušická nemocnice
7
Fotogalerie

Penta Investments zvažuje vstup strategického investora do své nemocniční skupiny Penta Hospitals International, pod kterou patří i několik nemocnic v Česku. Silná zahraniční firma z oboru by ve skupině mohla získat minoritní podíl, manažerskou kontrolu by nadále měla mateřská Penta Investments. Informaci slovenského zpravodajského webu Trend, který rovněž patří Pentě, potvrdil investiční ředitel Penty Investments pro zdravotnictví Václav Jirků.

„Chceme tento byznys posílit, proto zvažujeme různé varianty. Určitě se tak nebráníme debatě se strategickým investorem za podmínky, že nám zůstane majorita a plná manažerská kontrola. Angažovali jsme poradce s cílem oslovit vybranou skupinu globálních investorů,“ řekl Jirků. S několika investory podle něj Penta v současnosti vede diskuse o podobě partnerství. Podle Trendu jde o firmy z USA, Itálie a Číny.

Jirků upozornil, že hedání investora neznamená, že se Penta chce ze zdravotnictví stáhnout, naopak chce posílit. „Hledáme skutečně strategického, nikoli pouze finančního partnera. Kapitálově posílit chceme, protože je to finančně náročný byznys, ale také očekáváme že investor přinese do skupiny svoje know-how,“ dodal.

Penta chce podle Trendu prostřednictvím investora nejen finančně posílit a získat zdravotnické know-how, ale spoluvlastník z vyspělé země by jí mohl pomoci se bránit proti případné regulaci nebo politickým rozhodnutím, která by jí chtěla ze zdravotnictví vytlačit. To se týká hlavně Slovenska, kde je Penta ve zdravotnictví největším hráčem, ale i Polska.

Penta Hospitals CZ provozuje nebo vlastní v Česku pět nemocnic, ambulance a má majoritu 70 procent v centrech Alzheimer Home. Sesterské společnosti na Slovensku a v Polsku provozují další desítky nemocnic a zdravotnických zařízení. Na Slovensku je její součástí i největší zdravotní pojišťovna Dovera. Celkem pod skupinu patří 34 nemocnic. Podle dřívějšího vyjádření zástupců Penty by se jejich počet mohl zvýšit až na zhruba stovku.

Nemocniční skupina Penta Hospitals International skončila loni ve ztrátě přes sedm milionů eur (181 milionů korun). Provozní zisk se pohyboval kolem 22 milionů eur (569 milionů korun). Skupina si na sebe provozně vydělá, ale tíží jí velké investice do nákupů nemocnic i náklady spojené s výstavbou nové nemocnice v Michalovcích na Slovensku. Další velkou nemocnici staví v Bratislavě.

V Česku Penta jedná o převzetí Podřipské nemocnice v Roudnici nad Labem a zajímá se i o nemocnici v Litoměřicích. Firma vlastní nebo provozuje nemocnice ve Vrchlabí, Ostrově nad Ohří, Sokolově, Psychiatrickou nemocnici v Písku a nemocnici následné péče v Bubenči v Praze.

Penta Investments je středoevropská investiční skupina založená v roce 1994. Vedle realit a developmentu podniká ve zdravotnictví, finančních službách, strojírenství, maloobchodu a médiích. Celková aktiva portfoliových společností stoupla o 16 procent na 10,4 miliardy eur, což je přibližně 267,5 miliardy Kč. Penta působí v deseti zemích a má kanceláře v Praze, Bratislavě a Varšavě. Ke konci roku skupina zaměstnávala 44 tisíc lidí.