Praha 11 otevře bazén za půl miliardy. Slibuje si od toho miliony do kasy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Amic Hoteles Hotel Horizont CC BY 2.0 Flickr

Městská část Praha 11 v půlce června otevře nový sportovní areál za půl miliardy. Ve výběrovém řízení vybrala dvě firmy, které by měly za tři haly, ve kterých bude k dispozici bazén, tobogán, centrum dětského plavání a multifunkční tělocvična, platit radnici roční nájemné tři miliony korun. Podle opozice je areál předražený.

Původní projekt sportoviště, které leží mezi ulicemi Mírového hnutí a Košíkovským potokem, byl mnohem rozsáhlejší. Jeho cena se v roce 2007 podle místního zastupitele Ladislava Kose z Hnutí pro Prahu 11 pohybovala okolo 700 milionů korun, byla tedy dost podobná jako cena současného projektu, ale v mnohem ořezanější podobě.

„Přitom měl areál obsahovat dvě kryté ledové plochy, hotel, větší bazénovou část, venkovní bazény a sportoviště. V roce 2010 se projekt scvrknul do současných rozměrů, jen cena zůstala,“ míní Kos.

Částka je podle Kose například čtyřikrát vyšší než cena podobného areálu vybudovaného v loňském roce v Říčanech u Prahy. Z porovnání obou areálů přitom podle zastupitele vyplývá, že jsou téměř totožné. „Při březnové exkurzi do téměř dostavěného areálu se plně potvrdily naše obavy z promarněné investice. Čtyři bazénky pro kojence budou určitě magnetem, ale po ekonomické stránce jsou velkým experimentem a až praxe ukáže, zda bude úspěšný, či nikoli,“ uvedl Kos.

Provozování areálu vysoutěžily dvě firmy z Dolních Břežan Aqua Sport Club a Studio Skokánek, jejichž hlavní náplní je výuka plavání kojenců a batolat. S městskou částí mají uzavřít pachtovní smlouvu na pět let a 15 milionů korun. A městská část podle mluvčí Šárky Cicvárkové nepočítá, že by provozovatelům jakkoliv přispívala.

Nájemné v této výši zarazilo například ředitele říčanského sportovního areálu Na Fialce Lukáše Basíka, bazény jsou totiž podle něj většinou ztrátové. To potvrdili i další provozovatelé. Zástupkyně vítězných společností Aqua Sport Club a Studio Skokánek Klára Klápová se ale přes snahu serveru E15.cz ekonomické možnosti provozu areálu probrat odmítla k provozu vyjádřit. Informační embargo podle ní platí do chvíle, než se areál otevře.

Ztrátové provozy

Většina městských bazénů se bez dotací neobejde. Mohou o ně žádat například u hlavního města, které je podle mluvčí Petry Hrubé uděluje v rámci celoměstské podpory sportu a tělovýchovy. Letos bazénům putovala částka 13,1 milionu korun. „Obecně jde o bazény zhruba od 25 metrů, i když je tam i pár o něco menších,“ uvedla mluvčí Hrubá.

Například provozovatel bazénu na pražském Výstavišti, společnost Incheba, se v loňském roce neobešla bez dotace od hlavního města Prahy ve výši 850 tisíc korun na energie, vodné a stočné. V roce 2012 činil tento příspěvek 300 tisíc korun. „Díky těmto příspěvkům byla zmenšena provozní ztráta, která vzniká společnosti Incheba Praha v souvislosti s provozováním tohoto krytého plaveckého bazénu pro pražské občany,“ sdělila serveru E15.cz mluvčí Incheby Markéta Holatová.

Ztrátový byl z počátku také provoz areálu Na Fialce. Podle Basíka loni ze státního zemědělského intervenčního fondu putovala areálu například dotace půl milionu korun na vybavení tělocvičny. Praha 5 za provoz svého bazénu na Barrandově podle mluvčího Luďka Sefziga zaplatila loni přes 3,8 milionu korun a v roce 2012 4,2 milionu korun.