Přebytek zahraničního obchodu vzrostl, klesl však vývoz i dovoz

Mělnický přístav, největší v republice.

Mělnický přístav, největší v republice. Zdroj: Petr Horky

Zahraniční obchod Česka v únoru skončil v přebytku 28,7 miliardy korun, což je oproti stejnému měsíci loňského roku o miliardu korun více. Vývoz a dovoz podle předběžných údajů ale meziročně klesly, vývoz o 3,6 procenta a dovoz o 4,4 procenta, informoval dnes Český statistický úřad.

Proti lednu se vývoz podle předběžných údajů po sezonním očištění snížil o 0,6 procenta, dovoz stoupl o 0,6 procenta. „To naznačuje, že by se spotřeba nebo investiční aktivita mohla pomalu oživovat,“ komentoval výsledky analytik Raiffeisenbank Václav Franče.

Bilance zahraničního obchodu se zlepšila zejména u průmyslového spotřebního zboží, nápojů a tabáku a u surovin. Naopak zhoršení zaznamenal ČSÚ u strojů, dopravních prostředků, polotovarů a materiálů.

Podle analytiků byl únorový výsledek zahraničního obchodu slušný. Na výsledcích exportu se podepisuje chabá ekonomická kondice eurozóny. Na straně dovozu pak slabá domácí poptávka firem, domácností i veřejného sektoru. „Klesá tak dovoz investičního i spotřebního zboží. V únoru se k tomu navíc přidalo snížení objemu dovezeného zemního plynu o téměř polovinu,“ uvedl hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

Bilance zahraničního obchoduBilance zahraničního obchodu | E15

„Špatnou zprávou je, že meziročně klesl přebytek u strojů a dopravních prostředků o 3,9 miliardy korun zejména v důsledku poklesu jejich exportu o 4,8 procenta. Stroje a dopravní prostředky jsou páteřním odvětvím české ekonomiky a případný pokles poptávky po nich českou ekonomiku zasáhne,“ upozornil Franče.

Aktuální ekonomická situace se promítá i do geografického členění exportu. „Zatímco do eurozóny vývoz meziročně klesl, například na čínský trh se podařilo vyvést zboží v hodnotě o pět procent vyšší, čímž se podařilo i zmenšit deficit. Dařilo se také například v obchodě Tureckem, se kterým vzrostl přebytek o 1,2 miliardy korun,“ uvedl předseda Asociace exportérů Jiří Grund.