Při kurzu 30 korun za euro by mohly zdražit i již prodané zájezdy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Pokud by koruna vůči euru oslabila na více než 30 korun za euro, cestovní kanceláře by mohly zdražit i již prodané zájezdy. Případná další intervence ČNB směrem k oslabování koruny by mohla být pro české cestovní kanceláře zdrcující, řekl prezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Roman Škrabánek.

Tuzemské cestovní kanceláře již zohlednily ve svých katalozích na sezonu podzim 2014 - léto 2015 oslabení koruny, které pokračuje od podzimu 2013. Zákazníci, kteří uzavřeli smlouvu o zájezdu, jsou podle občanského zákoníku chráněni proti dodatečnému zvýšení ceny zájezdu ze strany cestovní kanceláře, a to při pohybu směnného kurzu a jeho navýšení až o deset procent ve srovnání se dnem kalkulace ceny zájezdu.

„Pokud by se ovšem kurz vyšplhal přes 30 korun za euro, pak by některé cestovní kanceláře mohly přistoupit k dodatečnému zvýšení ceny zájezdů,“ uvedl Škrabánek.

Posilující dolar působí negativně také na ceny letenek, které začala dolů tlačit levná ropa. Některé aerolinie nyní začaly zlevňovat palivové poplatky, které tvoří až 30 procent ceny letenky. Rostoucí dolar ale začne dříve nebo později tlačit ceny zpátky nahoru.

Letenky levné nezůstanou

„Levná ropa prozatím zablokovala zvyšování cen letenek. Současná příznivá situace však nebude trvat dlouho. Může za to rostoucí kurz dolaru vůči euru, potažmo koruně, který může způsobit již ve druhém čtvrtletí letošního roku zdražení letenek,“ uvedl ředitel portálu Letuška.cz Josef Trejbal. Lidé, kteří plánují dovolenou, by podle něj měli nakupovat letenky co nejdříve, kdy jsou ceny ještě příznivé.

Česká měna dnes po zhruba šesti letech oslabila na úroveň 28 korun za euro, naposledy byla za víc než 28 korun v únoru 2009. Dnes dopoledne stálo euro 28,07 korun. Oslabení koruny je podle analytiků reakcí na údaje o vývoji inflace.

Rok poté: Byly intervence ČNB úspěchem?