Proti proudu. Amazon skupuje letadla a rozšiřuje nákladní flotilu

Letoun společnosti Amazon Air

Letoun společnosti Amazon Air Zdroj: profimedia.cz

Flotila Amazonu
Nejbohatší člověk světa Jeff Bezos
Sklad Amazonu v Dobrovízi
Sklad Amazonu v Dobrovízi
Sklad Amazonu v Dobrovízi
20
Fotogalerie

Zatímco některé aerolinky nevytížená letadla vracejí, případně odkládají splátky leasingovým společnostem, největší internetový obchod světa svou letku rychle rozšiřuje. Amazon od května do července pořídil devět letounů, což je vůbec největší jednorázový přírůstek během tří měsíců v historii firmy.

Letka Amazonu se díky akvizici rozrostla na sedmdesát letadel a bude se rozšiřovat, uvádí zpráva Institutu pro metropolitní rozvoj, jenž spadá pod DePaulovu univerzitu.

„Letecká doprava Amazonu v létě rapidně expandovala,“ stojí ve zprávě. Děje se tak přitom v době, kdy globální letectví prochází kvůli koronaviru zřejmě nejhlubší krizí ve své dlouhé historii. Naopak segment nakupování zboží on-line prudce roste, což mohlo pomoci zvýšit zájem Amazonu o další letadla.

„Velké množství leteckého nákladu se přepravuje běžnými linkami s cestujícími. V tomto segmentu je tak nedostatek kapacit, které zdražují. A to právě v momentu, kdy je mnoho lidí doma a spoléhá na logistické sítě. Takové je i uvažování Amazonu,“ přibližuje odborník na leteckou dopravu společnosti Deloitte Jakub Habarta.

„Jejich letouny nejsou nové, vznikly konverzí původně osobních strojů Boeing 767-300 a 737-800, které jsou pro tento účel kvůli svým parametrům velmi žádané. Nedomnívám se tedy, že by Amazon dosáhl zejména u typu 767 významných slev,“ dodává Habarta.

Jednou z nejznámějších objednávek s význačnou slevou je akvizice Ryanairu v měsících po teroristických útocích 11. září 2001, kdy letectví procházelo propadem poptávky. Letecká společnost tehdy nakoupila 175 Boeingů 737 s poloviční slevou oproti ceníkové ceně, uvedl Habarta.

Letadel je teď na trhu více než obvykle, neboť nemalá část aerolinek ve velkém vrací stroje leasingovým společnostem. Ratingová agentura Fitch předpovídá, že i v nejlepším možném scénáři aerolinky v období od srpna do října odloží až čtyřicet procent leasingových splátek a až jedenáct procent pronajatých letadel budou muset leasingové společnosti odebrat neplatičům.

Nákupy Amazonu přitom podle zprávy nekončí. Letku znovu rozšíří v příštím roce, aby měla přes osmdesát letadel. Loni v únoru přitom čítala padesát strojů. Pro jednu z nejhodnotnějších firem světa představuje letecká doprava klíčový nástroj, kterým řeší jednodenní až dvoudenní doručování balíku zákazníkovi.

„Společnost stále závisí na externích dopravcích zajišťujících významný podíl dodávek. Amazon ale postupně zvyšuje podíl vlastní dopravy, což mu umožňuje lépe kontrolovat náklady a rychlost doručování,“ píše server CNBC.

K dohnání konkurence však Amazonu ještě „pár letadel“ schází. Giganti FedEx, UPS a DHL využívají flotily 463, 275 a 77 strojů, konstatoval dříve Institut. Pomoci má Amazonu i plánovaný vlastní letecký uzel, s jehož otevřením se počítá v příštím roce v Kentucky.

Díky investici ve výši 1,5 miliardy dolarů vznikne prostor pro sto letadel Amazonu. Uzel by měl odbavovat až dvě stovky letů denně. Právě tato strategická inovace má být jedním z klíčových kroků v dohánění konkurence na poli doručování zásilek.

Pandemie internetovým obchodům pomáhá zvyšovat byznys napříč světem, často i o desítky až stovky procent. Jen Amazon letos v několika vlnách nabíral zaměstnance, kterých už má celosvětově přes milion. Naposledy v polovině září oznámil, že hledá dalších sto tisíc pracovníků jen v USA a Kanadě, aby vyhověl rostoucí poptávce.

Díky ní obchod ve druhém čtvrtletí zvýšil tržby o čtyřicet procent na bezmála dva biliony korun. Firma také vykázala nejvyšší zisk za 26 let své existence, a to ve výši 5,2 miliardy dolarů.

Daří se i českým internetovým obchodníkům, kteří v polovině srpna zvýšili odhad letošního růstu prodejů na 25 procent. Celkové tržby by tak měly vystoupat na 194 miliard korun. V průběhu krize se právě internetové obchody staly motorem tuzemského maloobchodu.

Podívejte se také na fotografie pořízené ve skladu Amazonu v Dobrovízi: