Protonové centrum prodloužilo svůj úvěr, až do roku 2033

Pražské Protonové centrum

Pražské Protonové centrum Zdroj: Protonove centrum

Soukromá pražská ozařovací klinika slaví další krok k ekonomické stabilizaci. Pět dní poté, co Protonové centrum (PTC) uzavřelo standardní smlouvu se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP), podepsalo také novou smlouvu se svým věřitelem, Immorent z rodiny Erste. Tomu splácí úvěr na stavbu kliniky, která stála zhruba 3,5 miliardy korun.

Domluvili se na trvání dlouhodobého nájmu a prodloužení doby splatnosti dluhu. „Dohodu vnímáme pozitivně. Zohledňuje stávající a očekávané počty pacientů a napomáhá finanční stabilizaci Protonového centra a jejího provozovatele,“ uvedla za Immorent tisková mluvčí České spořitelny Kristýna Dolínek Havligerová.

Nová smlouva počítá se splácením až do roku 2033. Pro kliniku je to dobrá zpráva. „Skutečnost, že banka nově poskytla PTC zvýhodněné dlouhodobé podmínky financování, souvisí především se stále vzrůstajícím objemem poskytované péče protonového centra a s úspěšným prosazováním protonové léčby ve světě,“ říká ředitelka centra Iva Taťounová.

Vliv na jednání s Immorentem mohla mít i čerstvá smlouva s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou. „Pro banku je to další významný zajišťovací nástroj,“ uvedla pro E15 Taťounová.

Otázku návratnosti investic do Protonového centra řešili jeho provozovatelé a věřitelé roky. „Dlouhodobě jsme se snažili najít schůdné řešení situace,“ říká Dolínek Havligerová.

Významná nejistota, jestli splatí dluhy

Mediálně sice vedení PTC problémy nepřipouští. Z účetní závěrky za rok 2014 ale vyplývá, že ekonomická situace byla napjatá. Píše se v ní, že podmínkou další dlouhodobé činnosti firmy je výrazný nárůst produkce a tržeb. Za rok 2014 skončilo PTC ve ztrátě 525 milionů korun.

Už v roce 2013 společnost Immorent PTC konstatovala, že ohledně schopnosti PTC zajistit dostatečné příjmy pro splátky leasingu vnímá „významnou nejistotu“.

VZP se při uzavření smlouvy musela vzdát několika milionů korun
Součást uzavření smlouvy o úhradě péče mezi Protonovým centrem a Všeobecnou zdravotní pojišťovnou je dohoda o zastavení vzájemných žalob. VZP se zároveň musela vzdát přeplatku 6,4 milionu korun, který PTC neuznalo. Vyplývá to z textu zveřejněné smlouvy. Klinika zase pojišťovně pošle necelých 600 tisíc korun z jiné pře. „Teoreticky jsme se sice vzdali možnosti soudně se domáhat přeplatku s nejistým výsledkem. Naproti tomu jsme tím odvrátili například hrozbu, že by jiný soud mohl rozhodnout o platnosti smlouvy o smlouvě budoucí, ze které nám hrozilo platit Protonovému centru mimo jiné 94 milionů ušlého zisku,“ vysvětluje mluvčí VZP Oldřich Tichý. Obecné podmínky jako je výběr pacientů, pro které je protonová terapie vhodná, nakonec odpovídají požadavkům VZP.

Až do uzavření vzájemné smlouvy na konci června vedly PTC s VZP při kvůli smlouvě o smlouvě budoucí, podepsané v roce 2006 Antonínem Pečenkou. Ten je souzen, zda nezneužil podpisem svou pravomoc nuceného správce pojišťovny. Smlouva o smlouvě budoucí byla pro Protonové centrum příslibem miliardového příjmu od VZP každý rok po dobu 15 let. Podle účetní závěrky mělo přitom centrum v roce 2014 výnosy necelých 160 milionů korun.

Smlouva o smlouvě budoucí počítala se 1650 pacienty VZP ročně, podle odborníků na ozařování je to ale velmi nadsazené číslo. Protonová terapie se podle posudků hodí pro stovky pacientů z Česka ročně. PTC hledá klienty v zahraničí a snaží se oslovit samoplátce. Podle ankety ČTK uhradilo v letech 2013 až 2015 sedm českých zdravotních pojišťoven protonovou léčbu rakoviny 454 pacientům, vydaly za ni 278 milionů korun. Pro letošek plánuje poskytnout léčbu více než 1000 pacientům, z toho 90 procentům na náklady pojišťoven.