První chráněná dílna lobbisty Horáčka má na krku insolvenční řízení

První chráněná dílna získala řadu veřejných zakázek. I pro Fakultní nemocnici Bulovka v Praze.

První chráněná dílna získala řadu veřejných zakázek. I pro Fakultní nemocnici Bulovka v Praze. Zdroj: Jan Hrouda, Euro

Horáčkova firma získávala zakázky i od Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.
2
Fotogalerie

Krajský soud v Ústí nad Labem zahájil insolvenční řízení se společností První chráněná dílna. S ní lobbista Tomáš Horáček získával lukrativní zakázky v nemocnicích včetně pražské Bulovky. Horáček je obviněný právě kvůli manipulaci se zakázkami.

Insolvenční návrh podala společnost Taurus Invest. Vůči První chráněné dílně uplatňuje pohledávku 2,7 milionu korun. V insolvenčním návrhu jsou uvedení také další údajní věřitelé První chráněné dílny. Celkem 21 milionů korun má firma dlužit Finančnímu úřadu pro Ústecký kraj.

„Pohledávky, kterými se snaží společnost Taurus vyvolat insolvenční řízení, prokazatelně neexistují. Stejně tak prokazatelně neexistují deklarované závazky vůči správci daně. Kdyby naše společnost dlužila státu, tedy i správci daně, byť jedinou korunu, nemohla společnost získat refundace na zdravotně postižené zaměstnance,“ sdělil serveru E15.cz Horáček v reakci na insolvenční návrh. 

Pohledávka podle insolvenčního návrhu pochází od firmy Active Vision. Ta původně patřila do Horáčkova impéria. Horáček však tvrdí, že během jeho loňského pobytu ve vazbě byl z Active Vision a dalších jeho společností vyveden majetek, a to za účasti tehdejší Horáčkovy advokátky Niny Rydlové, uvedl lobbista pro server iRozhlas.cz.

Podle Rydlové ale o čachrech s Horáčkovým majetkem nemůže být řeč. „Akcie firem jsem nabyla na základě řádné kupní smlouvy,“ citoval právničku server. Stejný zdroj přinesl i odmítavou reakci exposlance ODS Marka Šnajdra na Horáčkovo tvrzení, že za útoky na jeho firmy stojí právě on. 

„Jedná se o organizovaný a plánovaný útok pocházející ze strany pana Marka Šnajdra, proti kterému jsem vypovídal v kauze nemocničních zakázek. Tento útok je už několikátý ze sérií útoků, kterým se mě pan Šnajdr snaží zastrašit a ekonomicky oslabit,“ řekl nyní Horáček. „Je to další ze lží pana Horáčka,“ reagoval Šnajdr.

Navzdory svému názvu je První chráněná dílna společností s ručením omezeným. „Insolvence se v tomto případě řeší jako běžná insolvence právnické osoby,“ uvedl právník Bystrík Bugan z advokátní kanceláře Bugan Legal. 

První chráněná dílna vznikla v roce 2008. Byznys byl založený na zaměstnávání handicapovaných lidí. Díky tomu mohla firma soutěžit o veřejné zakázky za zvýhodněných podmínek. Podle serveru HlídačStátu.cz společnost získala zakázky v součtu za 732 milionů korun. Kromě velkých nemocnic pracovala rovněž například pro ministerstvo obrany nebo Úřad vlády. 

Podle posledních zveřejněných údajů za rok 2017 společnost zaměstnávala 400 pracovníků, většinou se změněnou pracovní schopností. Tržby firmy v minulých letech převyšovaly půl miliardy korun.