Nejedlého Fair Credit dostal desetimilionovou pokutu od ČNB

Martin Nejedlý, ředitel a majitel společnosti Fair Credit

Martin Nejedlý, ředitel a majitel společnosti Fair Credit Zdroj: Jiří Koťátko / E15

Martin Nejedlý, ředitel a majitel společnosti Fair Credit
Martin Nejedlý
Martin Nejedlý, ředitel a majitel společnosti Fair Credit
Martin Nejedlý, ředitel a majitel společnosti Fair Credit
5
Fotogalerie

Česká národní banka udělila letos zatím svou zdaleka nejvyšší pokutu. Desetimilionová sankce míří na adresu úvěrové společnosti Fair Credit International byznysmena Martina Nejedlého. Podle regulátora firma v dřívějších létech mimo jiné nabírala stamiliony korun pro svůj byznys skrze prodej dluhopisů, aniž by přitom nabídla investorům takzvaný prospekt, tedy podrobné infromace o investici. Nejedlého firma považuje trest za neadekvátní.

„Jednotlivé emise dluhopisů byly posouzeny jako jedna nabídka cenných papírů bez uveřejnění prospektu a šlo o trvající delikt. Ačkoliv účastník řízení v emisních podmínkách uvedl, že nehodlá dluhopisy veřejně nabízet, fakticky činil pravý opak,“ uvádí v takřka padesátistránkovém rozhodnutí Bankovní rada ČNB. Fair Credit, jehož byznys je orientovaný na drobné půjčky retailovým klientům, nabral v několika bondových emisích přes 1,3 miliardy korun.

„Rozhodnutí bankovní rady ČNB respektujeme, ale považujeme ho za nesprávné a podle našich právních zástupců i krajně neobvyklé. Se spisem se aktuálně detailně seznamujeme a následně zvážíme další postup,“ říká Martin Nejedlý, ředitel a majitel společnosti Fair Credit. Nejedlého firma se už počátkem roku proti prvoinstančnímu rozhodnutí odvolala formou takzvaného rozkladu k Bankovní radě ČNB. Ta v závěru minulého týdne potvrdila původní výši sankce.

„Výše pokuty je neobvykle vysoká, na druhou stranu šlo o nabídku dluhopisů velkého rozsahu. Navíc nejde o první pokutu za obdobný typ prohřešku,“ Lumír Schejbal, partner advokátní kanceláře Schejbal&Partners. Nabídky dluhopisů bez prospektu podle něho ovšem na tuzemském trhu nejsou výjimkou. „ČNB zachytí jen zlomek případů, kdy při vyhlášení veřejné nabídky dluhopisů emitent investorům nenabízí prospekt,“ dodává Schejbal s tím, že takto na trhu fungují až stovky firem. Pokutu za obdobný přešlap dostala na domácím trhu dříve například finanční skupina EMTC podnikatele Tomáše Bárty.   

Za loňský rok vybrala Česká národní banka na pokutách necelých dvacet milionů korun. To je zhruba o pětinu méně než v předcházejím roce a jde zároveň o nejnižší výnos ze sankcí od roku 2015. Tehdy centrální banka vybrala přes dvojnásobek loňské částky. Nejčastěji šly sankce ČNB podle statistik regulátora za směnárníky, nejvíce peněz do kasy centrální banky na pokutách odvedli brokeři a zprostředkovatelé obchodů s cennými papíry.