Radnice Jenče se postavila proti hale Amazonu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Amazon.com

Plán na vybudování distribučního skladu největšího světového internetového obchodu Amazon v Jenči u Prahy se začíná zadrhávat. Tamní zastupitelstvo totiž těsnou většinou zamítlo návrh developerských společností Goodman a Skanska Property, aby v zájmu urychlení výstavby stačil pro vybudování obří haly ekologický posudek EIA, který má jenečská průmyslová zóna z roku 2006.

„Zastupitelstvo poměrem pěti hlasů proti čtyřem rozhodlo, že chce, aby projekt zůstal v původní podobě,“ řekl deníku E15 starosta Jenče Pavel Burgr. Míč je nyní na středočeském krajském úřadu. Ten rozhodnutí radnice potvrdí, nebo zamítne.

„Stanovisko obce zatím nemáme, známe jen výsledek hlasování,“ reagoval ředitel Goodmanu pro Česko a Slovensko Jakub Pelikán. Zároveň nevyloučil, že pro udržení dobrých vztahů s obcí Jeneč zpracuje Goodman nové hodnocení EIA tak jako tak. Developer si totiž věří a tvrdí, že hala Amazonu nebude mít na obec horší vliv, než s jakým počítal posudek pro původní podobu průmyslové zóny.

Zóna v Jenči u Prahy měla být rozčleněná do sedmi částí o celkové rozloze přes 170 tisíc metrů čtverečních. Z tohoto záměru má zůstat hala Amazonu o sto tisíci metrech čtverečních a menší sklad, který má mít necelých 30 tisíc metrů čtverečních. Centrum logistické firmy Gerbrüder Weiss už v průmyslové zóně stojí.

Část zastupitelů Jenče se mimo jiné obává hluku z četných kamionů, které budou do Amazonu proudit. Goodman tomu ale oponuje tím, že nákladní auta budou do skladu jezdit sjezdem z rychlostní silnice R6, který je mimo vesnici. Stavebník navíc slibuje, že kolem areálu vysází mnohem více zeleně, než plánoval starý projekt společnosti Skanska Property.

Právě Skanska Property dosud pozemky v jenečské průmyslové zóně vlastní. Z tamního projektu ale už před několika lety vycouvala a parcely se od té doby snaží prodat. Goodman si nyní pozemky rezervoval.

Vše ale závisí také na tom, jak dopadne jeho klání s konkurenční firmou Panattoni. Ta se totiž snaží Amazon přilákat do svého logistického centra u obce Dobrovíz ležící rovněž kousek od pražského letiště.