Ruští pijáci jdou v české stopě. Méně vodky, více piva

Vodka

Vodka Zdroj: CC BY 2.0: Anthony Knuppel via Flickr

Rusko se pomalu loučí s jednou ze svých stěžejních národních tradic. Zažitá představa typického Rusa jako milovníka vodky totiž bere za své. Pijáci od Moskvy totiž za poslední rok vypili takřka o desetinu méně ruského „národního nápoje“ než rok předtím. Alkoholový deficit doháněli pivem a vínem. Podle agentury Interfax čerpající z dat ruského statistického úřadu tak Rusové vypili od ledna loňského roku o šest procent více piva a dokonce takřka o sedm procent více vína.

Vodka je v zemi stále silněji pranýřována kvůli tragickým dopadům na zdraví obyvatel. Podle studie společnosti The Lancet umírá na alkoholismus, a to především konzumaci vodky, v zemi čtvrtina mužů, aniž by se dožili 55 let života. Problém Rusů s alkoholem se v minulých letech dostal až na prezidentský stůl. Putin nejen zvýšil daně na alkohol, ale zakákal na vodku i reklamu a zavedl celou řadu dalších restrikcí s cílem omezit pití vodky. Jen v roce 2013 se tak cena podle dat Euromonitoru zvedla o 15 procent.

To se však nesetkalo s úspěchem, dražší vodka začala lákat překupníky a pokoutné dovozce, třetinu vodky prý tak Rusové koncem roku kupovali na černém, tedy i nezdaněném trhu. Zdravotní efekt se nepotvrdil a v rozpočtu navíc chyběly nevybrané spotřební daně, výsledkem byl obrat státní politiky. Vláda tak v únoru poprvé od roku 2009 snížila minimální prodejní cenu vodky, a ceny v obchodech tak klesají.

Celkově v Rusku spotřeba alkoholu nejméně v uplynulých dvou letech klesá. V roce 2013 zkonzumovali Rusové o 1,5 procenta méně alkoholických nápojů než rok předtím, v loňském roce pak spotřeba dále mírně klesla, a to o necelé procento.