Sazce klesl zisk na půl miliardy. Firma investuje do rekonstrukce sídla

Sazka

Sazka Zdroj: KKCG

Největšímu poskytovateli číselných loterií v Česku společnosti Sazka se loni výrazně snížil čistý zisk o 40 procent na 513 milionů korun. Tržby firmě naopak stouply o 15 procent na 9,25 miliardy korun. Zisk je nejnižší od roku 2012, odkdy má po krachu původní Sazky podnik nového majitele skupinu KKCG Karla Komárka.

„Minulý rok byl v Sazce rokem investic. Spustili jsme virtuálního operátora Sazka Mobil, který je dnes už téměř jedničkou na tomto trhu, a zahájili jsme rekonstrukci naší budovy v řádu desítek milionů korun,“ komentoval pokles zisku mluvčí Sazky Václav Friedmann.

Firma i loni nadále pokračovala v tažení za získáním pozic ztracených v době konkurzu prohlášeného v květnu 2011, jenž znamenal snížení tržeb a propad do ztrát. Alespoň v tržbách se společnosti loni podařilo vrátit na předkrizovou úroveň, neboť v roce 2010 – v posledním roce fungování Sazky před konkurzem – činily tržby tehdejší firmy řízené Alešem Hušákem 9,28 miliardy korun.

Nová emise stíracích losů

„Nárůst tržeb byl ovlivněn úpravou hry Sportka, která začala generovat mnohem více milionových výher, a tím se zvýšil zájem o tuto hru,“ uvedl Friedmann. „Zavedli jsme také mnoho nových emisí stíracích losů a výrazným způsobem jsme posílili v kurzových sázkách. Na růstu tržeb se také výrazně podílelo zavedení loterie Eurojackpot na podzim loňského roku,“ dodal.

Výsledky za letošní první pololetí signalizují, že tržby Sazky by mohly dvouciferným číslem růst i letos. Mimo jiné proto, že se Sazka snaží posilovat komunikaci jejích klíčových her a chystá několik novinek napříč portfoliem. „Prvních šest měsíců tohoto roku nám jasně naznačuje, že růst oproti loňskému roku by mohl být kolem 15 procent,“ podotkl mluvčí.

Riziko závislosti na on-line sáze ní roste
Sázkový a herní byznys se v posledních dvou letech výrazně přesunul na internet. Jen loni lidé v Česku za internetové sázení na sportovní výsledky utratili 29,4 miliardy korun, o šest miliard více než o rok dříve. Po odečtení výher zůstalo sázkovým kancelářím dohromady 3,3 miliardy korun, což je meziročně více o třetinu.
Jenže se zvyšujícím se zájmem lidí o internetové sázení roste i riziko vzniku závislosti, varují experti. „Nejvíce se na internetu hrají kurzové a live sázky. Problémovým on-line hraním jsou ohrožení především mladí muži, neboť jim vyhovuje anonymní prostředí internetu a jsou náchylnější k nadměrným sázkám v důsledku ztráty přehledu o čase během hraní,“ uvedl šéf Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti Viktor Mravčík. Důležité je podle něj vzít v potaz to, že Češi hrají i na on-line portálech nelicencovaných v Česku, a to minimálně ve stejné míře jako na těch oficiálních. „Řada těchto nepovolených herních stránek přitom zřetelně cílí na české hráče,“ míní.
Podle národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila není v Česku internetové sázení dostatečně regulované. „Prozatím máme problémy zejména se závislými na takzvaných automatech, ale závislostní potenciál hraní na internetu je přinejmenším stejně silný,“ uvedl. Sázkové kanceláře se brání tím, že riziko vzniku závislosti na sázení na výsledky je výrazně nižší než u herních automatů. Sázení mladistvých se pak snaží zamezit povinností se s občankou registrovat na některé z kamenných poboček.
V Česku je podle výroční zprávy o hazardním hraní zhruba sto tisíc patologických hráčů. Dalších asi 440 tisíc lidí starších patnácti let se pohybuje v oblasti rizika problémového hráčství. Odhady míry problémového a patologického hráčství přitom spíše podle expertů stoupají, nabídka preventivních a léčebných programů je v Česku ale nízká.