Sázkařská firma Bwin v tichosti zavřela v Česku kancelář. Míří do USA

bwin

bwin Zdroj: bwin

Jedna z největších světových on-line sázkových kanceláří, firma bwin, vzdala snahy získat českou licenci. Loni na podzim v tichosti zrušila mediální zastoupení i post českého zástupce a přestala také sponzorovat fotbalovou Duklu Praha. Společnost ale dál provozuje sázkové weby v češtině, kterých podle dostupných odhadů využívá několik tisíc Čechů.

Stát i tuzemské sázkové kanceláře považují kvůli chybějící licenci bwin a další obdobné zahraniční firmy za nelegální. Za rezignací na českou licenci je podle informací deníku E15 snaha rozšířit aktivity v Německu a především zájem firmy získat licenci v USA a vstoupit na tamní burzu. Pro to musí splnit velmi přísné podmínky.

„Ve Státech jsou tak přísné podmínky, že nemůžou působit v zemi, kde nemají národní legální licenci. Spočítali si proto velikost trhu v USA, srovnali jej s Českem a toto je výsledek,“ potvrdil deníku E15 šéf Asociace provozovatelů kurzových sázek Marek Herman.

Rozhodování bwinu mohl ovlivnit i fakt, že od loňska musí sázkové firmy s tuzemskou licencí platit vyšší daně, včetně té loterní ve výši dvaceti procent. Vyjádření bwinu se nepodařilo získat. Podmínky pro získání národní licence považují bwin a další zahraniční on-line sázkové kanceláře za příliš přísné.

Zákon například žádá povinnou fyzickou registraci sázejících v kamenných pobočkách, což bwin i další odmítají. Své podnikání ale v Česku pokládali za legální, neboť to umožňuje směrnice EU o volném pohybu služeb. Česko navíc připravuje další změnu zákona, která by měla nároky na licenci zmírnit. Ani to bwin nepřesvědčilo.

Informaci o konci přímých aktivit bwinu v Česku potvrdil i jeho bývalý zástupce, spolumajitel fotbalové Dukly Praha a bývalý místopředseda Fotbalové asociace Jindřich Rajchl. Podle něho ale konec aktivit firmy v Česku nesouvisí s podobou tuzemských zákonů. „Neopustili jen Česko, ale celou střední a východní Evropu,“ řekl deníku E15 Rajchl. O post přišel i šéf bwinu pro střední a východní Evropu Thomas Tzokas.

Thomas Tzokas: Český trh má pro internetové sázení velký potenciál