Sázky přes internet drtí klasické loterie

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15 Michael Tomes

Hrubé výhry z kurzového sportovního sázení přes internet u tuzemské dvojky na trhu, společnosti Fortuna, loni v Česku dosáhly 26,8 milionu eur (asi 734 milionů korun). Poprvé tak – o sedm milionů eur – převážily nad výhrami ze sázek uzavřených v kamenných pobočkách. Očekávání sázkových firem stará jen pár let se tak naplňují a sázkařský byznys začíná táhnout zejména on-line sázení.

„V Česku už bychom měli být braní více za onlinovou firmu než retailovou,“ podotkl finanční ředitel Fortuny Entertainment Group Michal Vepřek s tím, že na slovenském trhu tomu bude letos podobně.

Růst sázení po internetu přes počítače a další mobilní zařízení loni těžil z pokračujícího zájmu o live sázení. To znamená možnost vsadit si i během utkání či závodů sledovaných například přes stream.

V případě skupiny Fortuna působící zejména v Česku, na Slovensku a v Polsku tak loni on-line sázení výrazně pomohlo k meziročnímu více než pětinovému nárůstu celkových přijatých sázek na 567,2 milionu eur (asi 15,5 miliardy korun).

Čistý zisk skupiny loni stoupl o více než čtvrtinu na 15,6 milionu eur (asi 427 milionů korun). O výši dividendy zatím představenstvo Fortuny nerozhodlo. Měla by se ale pohybovat v rozmezí 21 až 30 eurocentů na akcii.

Tipsport hlásí historický růst obratu

Obdobný boom sázení přes internet hlásí i jednička na trhu, společnost Tipsport. Obrat firmy z kurzových sázek v Česku loni dosáhl 14,3 miliardy korun. Meziročně to znamená nárůst o dvě pětiny, což je zároveň nejvíce v historii firmy založené v roce 1991.

„Za výrazným nárůstem stojí především dynamicky se vyvíjející trh internetového sázení a především jeho nejatraktivnější produkt, takzvané live sázky,“ potvrdil šéf Tipsportu Petr Knybel. Internetové sázky u Tipsportu tak loni dosáhly 80 procent oproti pětině v kamenných pobočkách.

To je stejný poměr jako u sázkové kanceláře Chance. Zejména díky internetovému sázení tak tržby této firmy stouply loni meziročně o pětinu na tři miliardy korun.

Fortuna snížila ztrátu z loterií
Vstup Fortuny na trh číselných loterií v létě 2011 v době krachu staré Sazky se jí příliš nepovedl. Předloni tak dosáhla v této oblasti ztráty 4,4 milionu eur. Loni proto zrušila jednu z her Superloto. I přes loňský pokles tržeb za číselné loterie o téměř pětinu na 16,1 milionu eur (zhruba 441 milionů korun) se jí tak podařilo snížit i ztrátu na 1,2 milionu eur (asi 33 milionů korun). „To považuji za úspěch. Věříme, že letos již loterii překlopíme do černých čísel,“ podotkl generální ředitel Fortuny Radim Haluza.