Secondhandový oděvní obr Vinted zpoplatní služby. Hrozí mu útěk části uživatelů

Litevská platforma Vinted nabízí uživatelům výměnu i nákup oblečení z druhé ruky.

Litevská platforma Vinted nabízí uživatelům výměnu i nákup oblečení z druhé ruky. Zdroj: Profimedia

Záměr Vintedu zpoplatnit své služby vzbudil rozruch na sociálních sítích.
Jak pandemie změnila e-commerce v Česku?
3
Fotogalerie

Největší platforma pro výměnu oblečení či jeho nákup z druhé ruky v Česku s názvem Vinted už nebude fungovat zcela bezplatně. Zákazník nově zaplatí při nákupu poplatek za ochranu svých plateb i virtuální peněženky. Někteří zákazníci již na sociálních sítích diskutují o přechodu na jiné obchodní platformy, jako je například Facebook Marketplace.

Uživatelé Vintedu dostanou od příštího týdne pozvánku k přechodu na aktualizovanou verzi aplikace. Ta jim poskytne silnější ochranu osobních a platebních údajů, a obchodování tak bude mnohem bezpečnější. S každou objednávkou však za zvýšenou bezpečnost zaplatí poplatek.

„Pokud uživatelé kliknou na nové tlačítko ‚koupit nyní‘, bude jim účtován poplatek za ochranu a bezpečnost kupujícího, a to osmnáct korun plus pět procent z ceny nákupu,“ upřesnila deníku E15 manažerka Vintedu pro jižní a východní Evropu Lilly Bernsová.

Video placeholde
Jak pandemie změnila e-commerce v Česku? • Videohub
 

Aktualizace se už uskutečnila v jiných zemích. „Vždy pečlivě sledujeme globální a místní trendy na trhu, potřeby komunity, specifické místní požadavky a na základě těchto zjištění platformu neustále vyvíjíme. Tentokrát jsme se rozhodli udělat další kroky pro českou komunitu,“ objasnila Bernsová.

Na některých diskuzních fórech se již objevují názory některých zákazníků Vintedu, že přejdou například na alternativní platformu Facebook Marketplace. Hana Zachová z vyhledávače módních e-shopů Glami uznává, že zpoplatnění zřejmě povede některé uživatele k přechodu na alternativní platformy, ale zároveň by mohla spousta nových zákazníků přijít. 

„Pro společnost Vinted je to zároveň možnost přilákat nové uživatele, kteří platformu nevyužívají právě proto, že neposkytuje jednoduché možnosti přímé a bezpečné platby,“ uvedla Zachová a dodala, že nový krok posouvá celé odvětví kupředu.

Naopak nezisková platforma Swapuj.cz, na které lze taktéž měnit oblečení, považuje změnu u Vintedu za zbytečnou. „Je to škoda. Tak velká společnost nemá nouzi o peníze a její krok považuji za honění za pouhým byznysem,“ komentuje rozhodnutí Vintedu zakladatelka Swapuj.cz Lucie Tomešková.

Prodeje secondhandové módy nabývají v posledních letech na objemu a získávají na popularitě. Pandemie podle Bernsové ovlivnila i spotřebitelské návyky. „Lidé využili čas doma, aby si uklidili a vytřídili šatník a také si dokoupili nové kousky. Prodej starého oblečení jim zároveň přinesl peníze,“ dodává s tím, že to bylo vidět i na rostoucím počtu položek na Vintedu po celém světě.

Litevská společnost funguje na patnácti trzích, přesněji ve Španělsku, Francii, Lucembursku, Belgii, Nizozemsku, Německu, Rakousku, Česku, Polsku, Litvě, Spojeném království, Itálii, Portugalsku, USA a v Kanadě. Má více než sedm stovek zaměstnanců a uživatelskou komunitu tvoří přes 45 milionů lidí.