Sílící dolar zdraží Čechům elektroniku i exotické zájezdy do Karibiku

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK

Výrazně oslabující koruna vůči americkému dolaru během několika týdnů zdraží počítače i elektroniku z Asie. Již v únoru by ceny mohly stoupnout až o desetinu. Sílící dolar ovlivní také ceny exotických zájezdů, zřejmě je čeká růst o sedm až deset procent. U již prodaných dovolených se pravděpodobně nic měnit nebude.

Koruna dnes prolomila hranici 25 korun za dolar, kde byla naposledy v létě 2005. Následuje tak euro, které oslabuje k dolaru po rozhodnutí Evropské centrální banky pumpovat do ekonomiky eurozóny peníze prostřednictvím nákupů vládních dluhopisů. Od začátku prosince americká měna vůči koruně zpevnila o 12 procent, meziročně pak o 24 procent.

„Posilování dolaru se pomalu ale jistě začne projevovat. Záleží na tom, kolik mají výrobci i obchodníci zboží na skladě. Nové dodávky budou ve velké míře kurzové změny reflektovat,“ vysvětlil mluvčí české pobočky Intelu Pavel Svoboda.

Podle e-shopu Mall.cz si změny kurzu ubírali dodavatelé i obchodníci z marže, v současnosti to už ale není únosné. „První zdraží pevné disky, zřejmě už během příštího týdne. Následovat budou flash disky a notebooky, tam zdražení nastane postupně během února,“ dodala mluvčí Michala Gregorová.

Původně se předpokládalo, že zdraží jen některé značky počítačů a jen o několik procent, protože se obchodují v eurech, sílící dolar ale prodražuje i součástky, ze kterých se PC skládají.

Exportérů se silný dolar příliš nedotkne
Posilující dolar se podle prezidenta asociace malých a středních podniků Karla Havlíčka většiny exportérů nedotkne, protože obchodují v eurech. Vliv to bude mít na export do Ruska, do Číny, Indie a dalších dolarových trhů. „Lze naopak očekávat, že se zastaví snižování ceny pohonných hmot, což se dotkne prakticky všech, zejména pak dopravců,“ dodal.

Naopak u mobilních telefonů z Asie je podle obchodníků situace odlišná a v brzké době zřejmě zdražovat nebudou. Důvodem je silná konkurence i vyšší marže, které umožňují část zdražení absorbovat. U nových modelů se ale aktuální kurz zřejmě promítne.

Nevyhnutelné zdražení exotiky

U zájezdů se zdražení podle Asociace cestovních kanceláří dotkne hlavně cest do Spojených států, Latinské Ameriky, části Karibiku a části Afriky (Egypt, Tunisko). Naopak by se nemělo týkat Středomoří a destinací, kde mohou mít cestovky smlouvy v eurech, tedy Kuby, části nabídky do Dominikánské republiky a Mexika. U Asie záleží na tom, jaké vztahy si cestovní kanceláře nastavily.

„Vývoj kurzu je na hranici naší únosnosti. Zdražení exotických dovolených v blízké době je nevyhnutelné a bude se týkat už některých únorových termínů,“ řekl ČTK mluvčí CK Fischer Jan Osúch.

Některé cestovky mají zafixované kurzy
Podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří Jana Papeže nebude zvýšení cen zájezdů plošné a nebude ani platit pro všechny kanceláře ve stejnou dobu. „Jsou CK, které mají zafixované kurzy dolaru u svých bank na velkou část svého obratu, ty zřejmě zdraží až letní sezonu. Některé CK potvrzují, že nebudou zdražovat klientům, kteří si nakoupili nebo nakoupí v systému first moment. A jsou kanceláře, které jsou donuceny zdražit už nyní,“ uvedl Papež.

U cestovní kanceláře Eso travel budou překalkulovány ceny exotických zájezdů od 1. února. „Zdražení bude dle podílů služeb v balíčku zájezdu, které jsou placeny dolary. Tedy zejména ubytování a služby v destinaci. Zdražení bude podle míry dolarové platby versus letenka, předpokládáme ve výši deset až 18 procent,“ uvedl Hynek Špinar z CK. Ceny stoupnou téměř u všech destinací vzdálených šest hodin letu a více.

Exim Tours garantuje u exotických zájezdů zakoupených do konce ledna současnou výši cen. Pokud se ale bude kurz podle marketingového ředitele Stanislava Zímy nadále vyvíjet negativně, bude muset CK přistoupit ke zvýšení cen.