Šimáně se trhnul od OBI. Vznikne nový řetězec českých hobbymarketů

Hobbymarket OBI

Hobbymarket OBI Zdroj: Profimedia.cz

Po patnácti letech spolupráce se firma OBI dohodla se společností Global Stores miliardáře Jiřího Šimáně na ukončení franšízové smlouvy k 31. červenci. OBI pak bude i nadále provozovat své vlastní prodejny a Global Stores rozšíří svou značku hobbymarketů.

Pět dosavadních franšízových prodejen v Brně, Pardubicích, Českých Budějovicích, Zlíně a Hodoníně zůstane současnému provozovateli franšízové licence, společnosti Global Stores, a od srpna se přejmenují na Uni Hobby.

Global Stores pod touto značkou provozuje už dva obchody, ve Valašském Meziříčí a v Jihlavě. Celkem tak rozšíří svou síť na sedm prodejen.

V rámci transakce je výjimkou hobbymarket v pražských Roztylech, který sice provozovala Global Stores, ale od srpna přejde pod OBI. Firma tak v Roztylech převezme stovku zaměstnanců a zároveň plánuje významné investice do modernizace.

Jiří Šimáně, Unimex GroupJiří Šimáně, Unimex Group | zdenek slukaJiří Šimáně

„Po převzetí marketu v Roztylech bude čítat síť OBI 29 marketů a bude tak největším provozovatelem hobbymarketů v České republice,“ uvedla společnost OBI v tiskové zprávě.

„Chtěli jsme dál expandovat. V OBI nám to ale neumožnili. Nejdříve jsme se smířili s tím, že další obchody mít nebudeme, pak to ale bylo jinak,“ zdůvodnil pro Hospodářské noviny ukončení spolupráce Petr Pavlát, manažer skupiny Unimex, pod níž spadá i Global Stores.

Roční tržby Uni Hobby by se podle informací HN měly pohybovat kolem jedné miliardy korun. Společnost Jiřího Šimáně nicméně plánuje otevřít do roku 2015 další dvě prodejny a pak by její příjmy mohly vzrůst zhruba o 300 milionů. S devíti markety z hlediska počtu přeskočí Bauhaus a Hornbach, z hlediska tržeb je ale zřejmě nepřekoná. Příjmy OBI se pohybovaly kolem šesti miliard.

Jiří Šimáně: Zisk tvoříme v zahraničí, český trh je deformovaný