Šlechtová: Podnikatelé v pohřebnictví budou muset mít praxi

Karla Šlechtová

Karla Šlechtová Zdroj: Glos Hynek / Euro

Kdo chce podnikat v pohřebnictví, bude muset složit zkoušku a mít povinnou praxi v oboru. V případě základního vzdělání bude praxe minimálně deset let. Uvedla to ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO). Navrhuje to v novele zákona o pohřebnictví, který by měl platit od příštího roku.

„Kdo chce dnes podnikat v pohřebnictví, odsedí si rekvalifikační kurz a dostane certifikát. Nepotřebuje žádnou praxi. V novele zavádíme, že takto může pracovat pouze jako zaměstnanec. Ale pokud si chce založit živnost, bude muset složit zkoušku. A navíc bude muset mít praxi v oboru,“ řekla Šlechtová. Uchazeč se základním vzděláním by měl mít minimálně desetiletou praxi, středoškolák pětiletou a vysokoškolák tříletou. Zkoušet bude osoba autorizovaná ministerstvem pro místní rozvoj.

Novela chce rovněž zakázat používání nejlevnějších papírových rakví. „Jsou úzké a krátké. Často se musí lámat kosti, aby se tam mrtví vešli. To je naprosto nepřijatelné,“ uvedla Šlechtová. Nově by rakev mohla být papírová, ale minimálně pětivrstvá. Kromě toho si pozůstalí budou moci jako nyní vybrat různé druhy dřevěných rakví.

Změna by se měla týkat také pohřbívání mrtvě narozených dětí do 500 gramů. „Nyní ho lékaři považují za odpad a dávají ho do stejných míst jako například amputované končetiny. My navrhujeme, aby o případném pohřbení rozhodli rodiče. V případě, že by se nevyjádřili do 48 hodin, plod by byl považován za odpad,“ řekla Šlechtová.

Cena pod kontrolou

Nově by také všechny pohřební služby a krematoria musely mít speciální místnost pro případnou úpravu a také kontrolu zesnulých. „I když se jedná o soukromou společnost, musela by tam pozůstalou rodinu pustit. Slibujeme si od toho i zlepšení kontroly provozovny,“ doplnila Šlechtová. Počítá také se zavedením povinného registru pohřebních vozidel a kontrolou ceny za kilometr převozu. Ta se nyní pohybuje v průměru kolem 21 korun. „Když ji někdo napálí třeba na 50 korun, pozůstalí se na nás budou moci obrátit. Nechceme stanovit maximální cenu, ale provozovatel ji bude muset odůvodnit,“ uvedla ministryně.

MMR by mělo být nejvyšším kontrolním orgánem v oboru, zvýšit by se měly pravomoci krajů a obcí. Kontrolovat budou moci také krajské hygienické správy a Česká obchodní inspekce. Na každém krajském úřadě chce MMR zřídit minimálně jedno pracovní místo pro pohřebnictví, přímo na MMR bude Šlechtová na příští rok požadovat pět míst. Časem chce vytvořit samostatný odbor. „Tím pochopitelně vzrostou náklady. Ale chci, aby v rámci rozpočtového určení daní dostávaly kraje a obce na pohřebnictví více peněz,“ doplnila.

Tresty stoupnou

Novela vymezuje i postihy. Fyzická osoba může za jeden přestupek dostat pokutu až 100 tisíc korun, právnická až 500 tisíc korun. „A v případě, že by se stalo to, co nedávno v krematoriu v Horažďovicích, počítáme i s nepodmíněnými tresty. Pokud nechá někdo tělo na vozíku bez rakve, tak je to hanobení lidských pozůstatků. A tam těch těl bylo zhruba dvacet. To je trestný čin, za který nově budou dva až tři roky nepodmíněně,“ upozornila.

Novela zákona o pohřebnictví z roku 2002 je nyní v meziresortním řízení, připomínky lze podávat do 25. dubna. Do konce června chce Šlechtová novelu předložit vládě. Platit by měla od začátku příštího roku.

V Česku je 27 krematorií, z toho tři soukromá (v Táboře, Šumperku a Židlochovicích u Brna). Dále je v zemi zhruba 600 soukromých pohřebních služeb. „Nechci hodnotit, jestli je to hodně nebo málo. Cílem novely není zlikvidovat podnikání, ale udělat tady pořádek. Pokud splní podmínky naše a živnostenského úřadu, není důvod počty snižovat,“ uzavřela Šlechtová.