Slováci chtějí vybírat v Tatrách vstupné. Túra v chráněném parku se prodraží

Vysoké Tatry

Vysoké Tatry Zdroj: profimedia.cz

Výlet po slovenských velehorách již nemá být zadarmo. Ochránci státního parku zvažují, že za vstup do chráněných oblastí budou vybírat vstupné. Mezi prvními adepty zpoplatnění jsou některé části Vysokých Tater a severoslovenských Pienin.

Slovensko si od novinky slibuje zlepšení péče o chráněná území. Jako příklad slovenským strážcům národních parků slouží Poláci. Ti vybírají v části Tater poplatky již dvacet let a dospělý turista platí za den pobytu v parku zhruba jedno euro.

„Příjem ze vstupného by šel na údržbu turistických chodníků a zlepšení služeb, například vybudování toalet a instalaci odpadkových košů. S tím máme zatím problémy,“ uvedl pro iHned.sk ředitel Správy Tatranského národního parku Pavol Majko. Díky nově získaným prostředkům by správa Tatranského národního parku mohla návštěvníkům poskytovat i průvodcovské služby s odborným výkladem.

Slovensko zatím vybírá vstupné 1,5 eura ve Slovenském ráji, peníze však nejdou ochranářům, ale obcím. Situaci ve Vysokých Tatrách podle listu Hospodárske noviny komplikuje fakt, že stát není vlastníkem všech pozemků. Některé patří soukromým vlastníkům, jiné obcím, státním lesům či římskokatolické církvi. Rozsah zpoplatněných oblastí by závisel na dohodě s nimi.

Vysoké TatryVysoké Tatry|jtfg.comPoplatky mají zlepšit kvalitu služeb ve Vysokých Tatrách

Novela zákona o ochraně přírody by právě problémy s pozemky pomohla řešit. „Nyní musíme bojovat se soukromými vlastníky, developery, státními lesy a církvemi. Každý má totiž o svých pozemcích jinou představu,“ říká šéf slovenských ochránců parků Milan Boroš. Podle něj by se situace měla vyjasnit do konce roku. Státní ochránci mají díky novele zákona získat i větší kompetence. Původní návrh novely zákona navrhoval, aby turisté mohli do chráněných území jen v doprovodu zaměstnaců Státní správy ochrany přírody, nebo průvodce se speciální licencí. Tento návrh ale neprošel.

Myšlenku poplatku za návštěvu chráněného území vítá Ján Roháč z nadace Ekopolis. Pro server iHned.sk uvedl, že pokud by byl poplatek rozumně nastavený, tak pomůže přírodě i místním obyvatelům. Peníze podle něj ale musí jít rovnou do regionu a ne se přerozdělovat v Bratislavě.