Slovensko podpoří cestovní ruch. Za vízového turistu zaplatí 35 eur

Vysoké Tatry

Vysoké Tatry Zdroj: jtfg.com

Slovensko plánuje zvýšit dotace pro cestovní ruch. Ubytovací zařízení dostane 35 eur (900 korun) za každého vízového návštěvníka, který se ubytuje na pět a více nocí. Počítá s tím novela slovenského ministerstva dopravy, která by měla vstoupit v platnost od začátku příštího roku.

Slovenská vláda tak plánuje vyřešit nepříznivou situaci v cestovním ruchu. V loňském roce zemi pod Tatrami navštívilo 1,5 milionu zahraničních turistů, což je oproti roku 2011 nárůst o 4,6 procenta. Jejich počet však stále nedosahuje hodnot před rokem 2009, kdy klesl o čtvrtinu. Pro porovnání, například do České republiky jich loni přijelo víc než sedm milionů.

„Počítáme s podporou pobytu, který obsahuje pět a více přenocování v jednom ubytovacím zařízení. Bude se to týkat návštěvníků, kteří dostanou víza na Slovensko po 1. lednu 2014,“ popsal pro slovenskou agenturu TASR mluvčí ministerstva dopravy Martin Kóňa.

Podle odhadu ministerstva by celkové náklady na dotace v příštím roce neměly přesáhnout 2,1 milionu eur (54 milionů korun). Návrh počítá s podporou více než 60 tisíc vízových turistů.

Stát si tak prý přilepší díky vyššímu výběru DPH z cestovního ruchu, z kterého v příštím roce očekává příjem 6,84 milionu eur (177 milionů korun). Města a obce zase očekávají vyšší výnosy z místních daní na ubytování. „Efekt, který získáme, bude několikanásobně vyšší v podobě nárůstu tržeb a daňových příjmů. Přínosem bude i zvýšení počtu zaměstnaných,“ řekl pro deník Sme státní tajemník ministerstva dopravy František Palko.

Nechceme dotace, ale menší daně, říkají podnikatelé

S tím ale nesouhlasí někteří ekonomové a podnikatelé. „Cestovní ruch nepotřebuje více dotací, ale nižší daně, menší regulační zátěž a podnikatele, kteří budou poskytovat tak kvalitní služby, aby měli návštěvníci důvod vracet se a šířit dobré slovo o Slovensku,“ vysvětluje pro Sme ředitel institutu INESS Richard Ďurana.

„Problémem je, že (turisté) na Slovensku často nemají co dělat. Stát by měl raději investovat do rozvoje služeb, infrastruktury a životního prostředí než do podpory hotelů. Lidé dnes již vyhledávají aktivní dovolenou,“ dodává majitel areálu agroturistiky na Oravě Ondrej Borončo.

S návrhem nesouhlasí ani opoziční strana KDH a považuje ho za nesystémový. „Je to škodlivé. Nový dotační systém může přinést deformaci podnikatelského prostředí,“ řekl lídr strany Ján Figeľ. Jak dodal, „pět dní pobytu je pro velké hráče, ne pro malé“.

Podle původního plánu chtělo ministerstvo dopravy dotovat pobyty částkou 60 eur za turistu z vízové země a 30 eur za návštěvníka ze země s bezvízovým stykem. Zrušení původního plánu ministerstvo obhajuje tím, že jde o nevyzkoušený nástroj podpory cestovního ruchu. Na základě zkušeností pak může podmínky pro zisk dotace upravit.