Slovenský miliardář investuje v Česku do vinoték

vinotéka

vinotéka Zdroj: vizualizace

Tuzemská divize investiční skupiny FPD Group slovenského miliardáře Antona Siekela se chystá vybudovat síť designových vinoték WinePoint.

První ze sedmi desítek plánovaných obchodů s podtitulem Chytrá vinotéka už funguje v nákupním centru Varyáda v Karlových Varech. V listopadu se otevře vinotéka v Bondy Centrum v Mladé Boleslavi a na přelomu roku v pražském Centru Černý Most. Řetězec značkových prodejen vín, jenž patří do finanční skupiny FPD Corporation CZ, chce do tří let obsadit obchodní centra v krajských městech a postupně expandovat i do měst nad 30 tisíc obyvatel.

Vinařství je jednou z aktivit finanční skupiny u nás. FPD Group se letos a příští rok chystá podle svých slov investovat v Česku 600 až 800 milionů korun. Firmu zajímá především nájemní bydlení( společnost už koupila firmu Sporobyt, která má ve správě zhruba stovky bytů v Hodoníně a v okolí Brna), pro Billu a Tesco staví prodejny a investuje do trhu s nápoji. Součástí skupiny FPD je například distributor alkoholických nápojů Czechoslovak Spirit, výrobce ovocných destilátů a likérů Fleret Trade, dovozce vín Total Import, jenž se kromě importu zabývá i distribucí vinných koncentrátů a pyré ze Srbska a Makedonie.

V portfoliu má také společnost Víno Trade, jež se zaměřuje na výrobu a distribuci vín a produktů z vinné révy. Segment alkoholických a nealkoholických nápojů by měl letos vytvořit obrat kolem jedné miliardy korun. „S otevřením prvních vinoték WinePoint dochází k logickému navazování řetězce od komodity, přes výrobu a distribuci až po koncový prodej produktu a doplňkové služby,“ uvádí Anton Siekel, předseda představenstva FPD Group.

Anton SiekelAnton Siekel | archiv

Anton Siekel patří mezi zakladatele slovenské finanční skupiny Istrokapitál. Siekel, mimo jiné kamarád Patrika Tkáče (dnešní spolumajitel J&T), začínal podle Hospodářských novin v 90. letech s Radovanem Vítkem (dnes vlastníkem skupiny CPI), Mariem Hoffmannem a Braněm Prieložným.

FPD Groupje podle svých internetových stránek nadnárodní finanční skupinou s aktivem v hodnotě osm miliard korun, která působí v deseti zemích světa a zaměstnává zhruba 3 300 lidí. Primárně se zaměřuje na korporátní finance. Aktivity diverzifikuje i do oblastí hotelnictví, cestovního ruchu, a lázeňství. Zajímá se také o média a zábavní průmysl, trh nemovitostí, development a výrobní průmysl. Hotely vlastní Slovensku, kde je aktivní i v segmentu lázní, nebo jihovýchodní Asii, například na Bali.