Soud poslal kdysi miliardové autosalony A. Charouz Motors do konkurzu

Bývalý automobilový závodník a byznysmen Antonín Charouz se z A. Charouz Motors stáhl v roce 2015.

Bývalý automobilový závodník a byznysmen Antonín Charouz se z A. Charouz Motors stáhl v roce 2015. Zdroj: Filip Matušinský

Ještě za vedení Antonína Charouze měly jeho autosalony tržby kolem tří miliard korun.
Mercedes Antonína Charouze na startu brněnského závodu.
3
Fotogalerie

Jeden z někdejších lídrů v prodeji aut na tuzemském trhu A. Charouz Motors podala na podzim sama na sebe insolvenční návrh. Soud nyní firmu spojenou s kontroverzním byznysmenem Petrem Speychalem poslal do konkurzu.

Konkurz znamená, že společnost už nemá naději na oživení prostřednictvím reorganizace. Samotná firma přiznává dluhy téměř za sto milionů korun.

Rozhodnutí soudu o konkurzu má pro společnost vážné následky. „Na insolvenčního správce přechází oprávnění nakládat s majetkovou podstatou a nesplatné pohledávky proti dlužníkovi se považují za splatné,“ uvedl advokát Bystrík Bugan, který se zabývá insolvenčním právem. Věřitelé mají od teď dva měsíce na přihlášení pohledávek. Zatím se přihlásili o slovo jen věřitelé s menšími částkami.

Video placeholde
Loňský zásah finanční správy v A. Charouz Motors kvůli daňovým nedoplatkům firem Petra Speychala.

Ještě před pěti lety měla A. Charouz Motors tržby kolem tří miliard korun a vydělávala. Bývalý automobilový závodník a její zakladatel Antonín Charouz odešel ze společnosti v roce 2015 poté, co se jeho skupině přestalo dařit.

Na scénu nastoupil podnikatel Petr Speychal. Ten mimo jiné proslul vlastnictvím hokejového klubu Sparta nebo dalšího zkrachovalého podniku ČKD Praha DIZ, který se podílel na dodávce technologické části pro tunelový komplex Blanka. Loni na Speychala udeřila policie kvůli údajným daňovým nedoplatkům ve stovkách milionů korun. Finanční správa tehdy zasahovala rovněž v autosalonech po Charouzovi.