Speychalovo sportovní impérium skončilo v likvidaci

Sparťanští hokejisté.

Sparťanští hokejisté. Zdroj: ČTK

Petr Speychal (dolní řada, druhý zleva)
O2 arena.
Zásah policie v budově ČKD Na Sychrově v pražské Michli v roce 2014.
Petr Bříza, majitel hokejové Sparty Praha.
Petr Bříza z doby, kdy za Spartu aktivně hrál.
6
Fotogalerie

Akciová společnost Sportovní holding Praha miliardáře Petra Speychala je od prvního března v likvidaci. Holding vlastnil hokejový klub HC Lev, od roku 2012 také klub HC Sparta Praha. Poté, co u Speychala opakovaně zasahovala policie kvůli podezření z daňových podvodů, holding prodal Spartu Petru Břízovi, jejímu bývalému brankáři - stalo se tak v srpnu minulého roku. Tým HC Lev zanikl v roce 2014.

Speychal předsedá představenstvu strojírenské firmy ČKD Praha DIZ. Ta je v insolvenci, soud na ni vydal zajišťovací příkaz na téměř 800 milionů korun kvůli podezření z daňových podvodů. Závazky zbankrotované společnosti se dosud vyšplhaly na sedm miliard korun. Do konkurzu přihlásilo pohledávky přes pět set věřitelů. O tom, jaké dluhy se uznají, rozhodne přezkumné jednání koncem června.

Likvidátorem Speychalova holdingu se stal Štěpán Sádecký, který je zároveň místopředsedou představenstva ČKD Praha DIZ.


Celý notářský zápis je veřejně dostupný zde v oddíle obsah >>>


Speychala policie vyšetřuje pro podezření z krácení daní. V sídle jeho společnosti proběhla v květnu minulého roku rozsáhlá policejní razie, které se účastnili detektivové protikorupčního útvaru, celníci a pracovníci finanční správy. Tato akce nebyla první, už v roce 2014 provedla kriminální policie prohlídku v miliardářově domě a jeho kancelářích.

ČKD Praha DIZ se po květnovém policejním zásahu kvůli podezření z daňových podvodů obstavily bankovní účty a finanční správa vydala zajišťovací příkaz na téměř 800 milionů korun. Společnost se také podílela na výstavbě tunelového komplexu Blanka.

Holding dříve také ovládal dnes již zaniklý hokejový klub HC Lev, který hrál ruskou Kontinentální hokejovou ligu, a společnost World Sport Promotion. Částečný podíl měl také v basketbalovém Nymburce.

Současný vlastník hokejové Sparty Bříza komentoval převzetí klubu v létě minulého roku takto: „Zhruba před rokem jsem od současných majitelů obdržel informaci, že se postupně chtějí stáhnout z veřejného života a svého akcionářského angažmá ve společnosti HC Sparta Praha,“ uvedl bývalý brankář.

„Při aktuální znalosti všech detailů fungování a financování celé společnosti jsem se nakonec rozhodl, převzít Spartu jako její nový vlastník. Abych mohl realizovat tuto transakci, zajistil jsem pro ni privátní financování.“ Cenu transakce za prodej Sparty její strany nezveřejnily.

Podívejte se do šatny Sparty:

Video placeholde
Tady jsme teď doma! Hokejová Sparta ukázala šatnu v O2 areně • iSport TV