Soudce zkoumající tunelování Neographu se marně snaží dostat informace z jízdenkové kauzy

Ivo Rittig

Ivo Rittig Zdroj: CTK

Bývalý obchodní ředitel společnosti Neograph Vladimír Sitta (vlevo) hovoří s právním zástupcem před začátkem jednání 27. května u pražského městského soudu. Vpravo přihlíží jeho otec Vladimír Sitta, někdejší generální ředitel firmy. Žalobce je viní ze zneužití informace a postavení v obchodním styku. Muži svědčí proti lobbistovi Ivu Rittigovi v kauze údajně předražených jízdenek.
Ivo Rittig
Ivo Rittig
4
Fotogalerie

Soudce kauzy údajného tunelování papírny Neograph se chce dostat k informacím z jiného trestního spisu, který se týká jízdenek Neographu pro pražský dopravní podnik. Policie a pražské vrchní státní zastupitelství se je však zdráhá poskytnout. Vyplynulo to z dnešního jednání u Městského soudu v Praze. Obžalobě z tunelování čelí někdejší obchodní ředitel Neographu Vladimír Sitta mladší, který své stíhání označuje za mstu lidí kolem lobbisty Iva Rittiga.

Sitta a jeho otec upozornili na smlouvu mezi Neographem a dopravním podnikem a především na související poradenskou smlouvu Neographu se společností Cokeville Assets, která sídlí na Panenských ostrovech.

Přes ní údajně putovaly provize z výroby jízdenek k Rittigovi. Policie kvůli tomu letos v únoru navrhla obžalovat 18 lidí včetně lobbisty. Oba Sittové se však mezitím dostali před soud kvůli podezření ze zneužití informace v obchodním styku v neprospěch Neographu.

Soudce pražského městského soudu Alexander Sotolář původně Sittovi mladšímu uložil roční podmíněný trest. Odvolací vrchní soud však Sittu části obžaloby pravomocně zprostil a u zbytku nařídil doplnění dokazování. Předtím požádal vrchní státní zastupitelství o informace k trestnímu stíhání obviněných v kauze jízdenek, čemuž žalobci nevyhověli. Vrchní soud to podle Sotoláře označil za obstrukci a zavázal pražský městský soud, aby prostřednictvím městské státní zástupkyně informace zajistil.

Státní zástupkyně Helena Čapková, která v Sittově případu nahradila trestně stíhanou Dagmar Máchovou, dnes uvedla, že zatím úspěšná nebyla. Vyjádřila také názor, že obvinění v kauze jízdenek se Sittovou věcí vůbec nesouvisí. Policie jí však prý dosud neposkytla součinnost ani při snaze o získání dokumentace k vzájemným vztahům mezi Neographem, pražským dopravním podnikem a Cokeville Assets.

Obžaloba Sitty tvrdí, že jako obchodní ředitel Neographu spáchal trestný čin, když jménem své společnosti Avium Partners uzavřel v roce 2010 s klienty Neographu, firmami Prompt a LightGate, smlouvu na zprostředkování obchodů. Údajně si tak počínal v úmyslu opatřit si na úkor Neographu prospěch. Za Avium Partners nechal vystavit faktury za fiktivní plnění a se společnostmi se dohodl na umělém navýšení konečné ceny jejich zakázek pro Neograph, ačkoliv věděl, že Neograph s firmami obchodoval přímo, tvrdí obžaloba.

Sitta to odmítá a tvrdí, že Avium Partners založil na základě iniciativy Jana Janků - spolumajitele Neographu a Rittigova pozdějšího spoluobviněného v kauze jízdenek. Janků mu totiž snížil mzdu v Neographu na polovinu s tím, že zbytek peněz Sittovi poplyne ze zprostředkovatelské smlouvy.

S touto dohodou prý souviselo i uzavření smluv s Prompt a LightGate - byly podepsány ve stejný den, kdy byla Sittovi snížena mzda. Sitta dále tvrdí, že trestní stíhání mu bylo o problematiku zprostředkovatelských smluv rozšířeno krátce poté, co vypovídal proti Rittigovi za přítomnosti jeho advokátky. Janků se dnes z pozice svědka k věci odmítl vyjádřit.

Soudce Sotolář konstatoval, že současná situace ohledně právních vztahů v Neographu, který se přejmenoval na Security Paper Mill, je značně nepřehledná. Obchodní soud nedávno předběžně jmenoval dočasným statutárním ředitelem Sittu staršího, minulý týden však toto opatření zrušil. Ve firmě tak aktuálně neexistuje orgán, který by za ni mohl jednat. Sotolář jí proto jako poškozené musel ustanovit nového zmocněnce.