Boj o někdejší Neograph přitvrzuje, Rittigovi lidé podali insolvenční návrh

Papírna společnosti SPM

Papírna společnosti SPM Zdroj: SPM

V boji o papírnu SPM - Security Paper Mill jde znovu do tuhého. Její majitel čelí insolvenčnímu návrhu. Podle něj je šikanózní.
Majitelem SPM - Security Paper Mill je skupina Delta Capital. Zaměstnává i expremiéra Petra Nečase.
Insolvenční návrh na Delta Capital přilétl z okolí Ivo Rittiga právníků z advokátní kanceláře MSB Legal.
SPM - Security Paper Mill vyrábí i registrační značky pro automobily.
SPM - Security Paper Mill se dříve jmenovala Neograph. Ještě s jinými majiteli se zapletla do kauzy tisku předražených jízdenek pro pražský dopravní podnik.
10
Fotogalerie

Skupina Delta Capital investora Michaela Brody, která zaměstnává bývalého premiéra Petra Nečase, čelí insolvenčnímu návrhu kvůli devíti milionům korun. Návrh podala účetní a poradenská společnost Peskim.

Společnost Peskim je spojená s lidmi blízkými kontroverznímu podnikateli Ivo Rittigovi. Pohledávky souvisí s papírnou SPM - Security Paper Mill, dříve známou jako Neograph. Vyrábí například registrační značky pro auta.

„Je to ostrý právní akt. V insolvenčním návrhu se popisují pohledávky, které Delta Capital neuznává. Jde tedy o to, čemu právníci říkají šikanózní insolvenční návrh. Budeme se bránit,“ řekl E15.cz investor Broda.

Majetek skupiny podle něj navíc zdaleka převyšuje hodnotu pohledávek, o něž se hlásí Peskim. V případě šikanózních insolvenčních návrhů je podle advokáta Bystríka Bugana v zákonech stále nedořešená náhrada škody.   

V roce 2013 to přitom byly právě firmy napojené na Rittigovy právníky z advokátní kanceláře MSB Legal, které Brodymu pohledávky vůči Neographu prodaly. Pro skupinu Delta Capital to bylo součástí plánu na akvizici cenné papírny.

Jenže teď firma Peskim z okruhu MSB tvrdí, že jim Delta Capital za pohledávky nezaplatila. Navíc je převedla na společnost Eros Holdings z Marshallových ostrovů, za níž stojí rovněž investor Broda.

„Navrhovatel  upozorňuje, že o uzavření dohody o převzetí dluhu nebyl informován, s převzetím dluhů dlužníka společností Eros Holdings Limited nikdy nevyslovil souhlas a nesouhlasí s ním,“ stojí v insolvenčním návrhu společnosti Peskim. Přesun dluhu na Marshallovy ostrovy je podle firmy účelový s cílem protáhnout soud o pohledávky a oddálit jejich úhradu.

Majitel Delta Capital obavy rozptyluje tím, že Eros Holdings není prázdná schránka a na úhradu dluhu mít bude. Naopak považuje insolvenční návrh za součást boje o ovládnutí SPM - Security Paper Mill.

Tato firma se ještě jako Neograph zapletla do případu předraženého tisku jízdenek pro pražský dopravní podnik. Bývalý spolumajitel Neographu Vladimír Sitta upozornil na podezřelé machinace svého partnera ve spolupráci s lobbistou Ivem Rittigem.

Výsledkem ovšem bylo, že po zásahu státní zástupkyně Dagmar Machové Sitta o svůj poloviční podíl přišel a zůstalo mu jen něco málo nad sedm procent. Díky dubnovému rozhodnutí Městského soudu v Praze se však Sitta do čela papíren vrátil. Ovšem jen na týden. Na začátku května jiný soudní verdikt Sittovi zakázal jménem SPM - Security Paper Mill jednat. A do čela společnosti jmenoval opatrovníka.

Peskim ovládá kyperská firma Cheerlade Holdings. Její jméno se objevilo například v kauze obří solární elektrárny u Ralska. Samotná společnost Peskim zase vešla ve známost kvůli tomu, že její bývalý účetní se stal hlavním svědkem v procesu s Rittigem a advokáty z MSB v kauze tunelování firmy Oleo Chemical.  

Delta Capital investuje mimo jiné ještě do zdravotnictví, start-upů nebo IT. Kvůli spolupráci s čínskými investory si společnost loni najala bývalého premiéra Petra Nečase.