Stačí či nestačí? Pohotovost pro dva miliony lidí drží v noci jeden zubař

Ordinace zubní lékařky, ilustrační foto

Ordinace zubní lékařky, ilustrační foto Zdroj: Libor Nachtman - Sedmicka

Pražana smí zuby akutně bolet nejlépe od osmi do 22,30 hodin, Středočecha jen do 18,30, jinak může mít problém. Jak server E15.cz zjistil, od 22,30 do sedmi hodin ráno pro oba regiony funguje jen jedna zubní pohotovost pro dospělé, a to v pražské Městské poliklinice ve Spálené ulici. Tedy jeden zubař pro zhruba dva miliony lidí. Důvodem jsou prý finance i nedostatek zubařů, názory kompetentních míst se však hodně liší.

Nejrychleji o problému měla jasno střecha rezortu – ministerstvo zdravotnictví. „Zajištění uvedené stomatologické pohotovostní služby je v kompetenci jednotlivých krajů, zde Magistrátu hl. města Prahy a Krajského úřadu Středočeského kraje. Ministerstvo nevede žádné evidence jednotlivých pohotovostních služeb a jako resortní orgán v této věci nemá žádné kompetence,“ odpověděla E15. cz mluvčí ministerstva zdravotnictví Viktorie Plívová.

Ještě poměrně pozitivně vidí situaci pražský magistrát. „Hlavní město Praha ze svého rozpočtu podporuje celkem tři stanoviště zubních pohotovostí pro dospělé. V Městské poliklinice Praha, v Thomayerově nemocnici a Všeobecné fakultní nemocnici,“ uvedla mluvčí magistrátu Tereza Králová.

Informace však není zcela přesná. Ve Všeobecné fakultní nemocnici stomatochirurgická klinika nevykonává klasickou zubní pohotovost a případy odkazuje do Spálené ulice, v Thomayerově nemocnici, jak E15.cz napsala mluvčí Martina Štanclová, zubní pohotovost provozuje soukromá společnost Pragomedika, nikoliv nemocnice, a neslouží tam nemocniční lékaři. V Pragomedice je pohotovost otevřena jen do 22,30 hodin.

Poté každý Pražan musí do městské polikliniky ve Spálené ulici. Shrnuto a podtrženo, přibližně na jeden milion dospělých z Prahy jedna noční pohotovost. Aby vše nebylo negativní, ošetří vás tu i bez platného zdravotního pojištění, ale za vstup do ordinace zaplatíte 1600 korun, s doplatkem dle úkonu.

Co říká o pohotovostech v Praze internet

Zdroj: http://www.lekarskapohotovost.cz/zubni-pohotovost

Ještě horší situace je ve Středočeském kraji, kde žije také zhruba milion dospělých. Zubní pohotovost je tu poskytována v pěti oblastních nemocnicích. Na Kladně navíc drží zubní pohotovost Dental asistence, s. r. o., další poskytovatelé jsou v Nymburce a v nemocnici Rakovník.

„Žádná ze zubních pohotovostí ve Středočeském kraji nemá ordinační hodiny po celých 24 hodin. Ve všední dny poskytuje zubní pohotovost nejdéle Oblastní nemocnice Mladá Boleslav do 18,30 hodin, v sobotu ON Kladno do 18 hodin a v neděli je poskytována zubní pohotovost maximálně do 20 hodin na Kladně,“ vypočítala pro E15. cz mluvčí Středočeského kraje Nicole Mertinová.

Tedy každý Středočech, ať například ze Sedlčan či Vlašimi, musí s bolestí zubů večer do Prahy, po 22,30 hod. jen na jedno místo, do Spálené ulice. Fakticky tato pohotovost, kde je většinou jeden zubař a jedna sestra, drží pohotovost pro asi pro dva miliony dospělých lidí.

Co kraj, to jiný názor

Ne všichni zainteresovaní mají na tento zoufalý stav stejný názor. Pražský magistrát svaluje vinu na Středočechy. „Vzhledem k dostatečné funkčnosti systému bez požadavků ze strany občanů na rozšíření počtu stanovišť považuje hlavní město Praha počet těchto pohotovostí za dostatečný. Ze statistik vyplývá, že zhruba 40 procent ošetřovaných pacientů jsou Středočeši, čímž hlavní město Praha supluje povinnost jiného kraje. Do budoucna proto bude nutné tuto situaci řešit.“

Mluvčí magistrátu Králová současně vyvrátila názor, že v Praze jde o nedostatek peněz: „Na uvedená čtyři stanoviště zubních pohotovostí, tři pro dospělé a jednu pro děti a dorost ve FN Motol vydává hlavní město ze svého rozpočtu každoročně čtyři miliony korun, tedy přibližně jeden milion korun na každé stanoviště. Tato částka byla určena k pokrytí nedostatečných plateb ze stran zdravotních pojišťoven. Úhrada vyšší částky by mohla být považována za veřejnou podporu.“

Potíže přiznává Středočeský kraj. „Původ stavu musíme hledat již v rozhodnutí vedení Středočeského kraje ve druhém volebním období v letech 2004 až 2008, kdy v důsledku tohoto rozhodnutí byly zubní pohotovosti zrušeny,“ řekl E15.cz hejtman Středočeského kraje Josef Řihák.

Dodal, že v minulém volebním období se kraji podařilo zřídit zubní ambulance ve všech pěti oblastních nemocnicích s tím, že právě tyto ordinace zároveň zajišťují pohotovostní službu ve dnech volna a ve všedních dnech v odpoledních a podvečerních hodinách.

„O rozšíření hodin pohotovosti v současné době neuvažujeme, a to jak z důvodu finančních, tak z důvodu malého zájmu zubních lékařů, kterých je i pro řádnou ordinační dobu nedostatek,“ poukázal na další problém Řihák.

Otázku peněz hejtman přesunul na nemocnice: „Orgány Středočeského kraje byla pro rok 2013 schválena pro založené nemocnice částka v celkové výši 22,6 milionu korun na zajištění poskytování lékařské pohotovostní služby. Tato částka není rozdělena na jednotlivé pohotovosti. Kolik finančních prostředků na ně půjde, je v kompetenci příslušných nemocnic.“

Zubaři: Odpovědnost je na krajích

Obsáhlou odpověď k problému E15.cz zaslala i Česká stomatologická komora (ČSK). Uvedla, že aktuální přehled zubních pohotovostí je zveřejněn na webových stránkách České stomatologické komory.

Tento přehled sice zcela přesně nesouhlasí s údaji poskytnutými Prahou a Středočeským krajem, ale i dle ČSK připadá od 22,30 do 7,00 na všechny Pražany a Středočechy jedna zubní pohotovost.

Sami zubaři to však nijak dramaticky nevidí a odpovědnost svalují na kraje. „Tento počet zubních pohotovostí je dostatečný. Pacient, který o své zuby řádně pečuje a dodržuje správnou životosprávu, potřebuje zubní pohotovost pouze ve výjimečném případě. Česká stomatologická komora není kompetentní k zasahování do organizace zubních pohotovostních služeb, za tuto činnost odpovídají krajské úřady,“ napsala E15.cz tisková tajemnice ČSK Zina Sladkovská.

Prevence zubních kazů – 3 chyby, které nejčastěji děláte

Zubař v rodině, nebo sadista