Stát zavede on-line evidence tržeb postupně, začne za rok

Stát zavede evidenci tržeb postupně

Stát zavede evidenci tržeb postupně Zdroj: Pinkas Martin/Euro

Nejprve pro majitele restaurací a hotelů, poté pro podnikatele v maloobchodu a velkoobchodu má od ledna 2016, respektive od července začít platit zákon o elektronické evidenci tržeb. O rok později se na základě analýzy rozhodne, zda se bude vztahovat i na drobné živnostníky. Tak vypadá plán ministerstva financí, jež systém legislativně a technicky připravuje.

„Je důležité, aby zákon od začátku příštího roku nabyl účinnosti. Je to nejdůležitější opatření, které chce vláda letos prosadit, abychom omezili úniky zejména v oblasti DPH a daně z příjmu,“ řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Úřad Andreje Babiše (ANO) zvažuje, že restaurační služby podléhající 21procentní DPH vrátí do 15procentní sazby. A pokud by on-line evidence platila i pro nejdrobnější podnikatele, rezort by pro ně kvůli potřebě pořídit si systém zavedl paušální slevu na dani.

Náměstkyně ministra financí Simona Hornochová odhadla, že státní pokladna by mohla inkasovat až o deset miliard korun ročně navíc. „Za rok 2016 to ale bude zhruba polovina,“ upřesnila. Dodala, že řada firem se nově stane plátcem DPH. „Je prakticky nemožné mít kamennou prodejnu a nebýt plátcem této daně, což se dnes děje,“ poznamenala. Babiš si dokáže představit, že podnikatelé s provozovnou do 150 metrů čtverečných by místo dnešního 60procentního výdajového paušálu využívali 80procentní.

V praxi by pokladna obchodníka napojená na internet okamžitě předala informaci o každé přijaté platbě finančnímu úřadu. Ten by obratem vrátil potvrzení o transakci s unikátním kódem účtenky, kterou by podnikatel vytiskl a předal zákazníkovi. Informace o technickém řešení chce ministerstvo zveřejnit na přelomu února a března.

Nesystémová sazba

Jednou z letošních novinek v daňové oblasti je také nová desetiprocentní sazba DPH. „I když je zavedena jen pro velmi úzký okruh výrobků, jedná se o skutečně velkou změnu. Další změny daňových zákonů jsou pak spíše kosmetické,“ říká Ivan Fučík, jednatel společnosti Fučík&Partneři.

Třetí sazba DPH však podle Fučíka není systémová. „Sazba by měla být jen jedna. A to ve všech státech Evropské unie. Podnikatelům přidělává spoustu starostí. My daňaři díku tomu sice máme práci, ale celkem zbytečnou,“ dodává Fučík. Podnikatelé totiž často o pokles daně zvýší marže a cenu zboží nechají být, ke skutečnému zlevnění zboží v nové sazbě proto leckdy ani nedojde.

Zhruba třetina firem je pro
S elektronickou evidencí tržeb obecně souhlasí 37 procent firem, proti je 42 procent, jak ukázal průzkum Asociace malých a středních podnikatelů a živnostníků. Systém se nejvíce zamlouvá provozovatelům čerpacích stanic (78 procent), nejméně majitelům restaurací rychlého občerstvení, stánkařům a trhovcům (19 procent). Pokladnu nyní vůbec nemá 27 procent drobných živnostníků, ruční vypisování účtenek používají menší provozovny do padesáti metrů čtverečních. Asociace hotelů a restaurací by přivítala navrácení patnáctiprocentní sazby DPH na restaurační služby. Tato možnost je však ve stadiu úvah. Rezolutně proti se staví Unie malých a středních podniků, zavedení evidence podle ní přijde firmy na dvě a půl miliardy korun. Náklady mohou být ještě vyšší, pokud by systém vyžadoval přehled o skladových zásobách.

Elektronická evidence tržeb: pro malé podnikatele od roku 2017

Hon na paušálisty nekončí. Některé daňové novinky potěší více, jiné méně