Story: Martha Stewartová je zpět. A opět ve sporu

Životní příběh Marthy Stewartové připomíná jízdu na horské dráze

Životní příběh Marthy Stewartové připomíná jízdu na horské dráze Zdroj: ctk/ap

Byl jsem totálně šokovaný a zdrcený. Udělalo se mi špatně od žaludku. Považoval jsem ji za přítelkyni, vypověděl tento týden u soudu šéf obchodního řetězce Macy’s Terry Ludgren na otázku, co dělal, když se dozvěděl, že Martha Stewartová podepsala smlouvu s konkurenčním řetězcem J. C. Penney.

Není divu – pro Macy’s byla dlouhou dobu značka Martha Stewart, která zahrnuje potřeby pro domácnost a kuchyň, elektroniku či vydavatelství, výnosnou součástí byznysu. Stewartová ale na podzim roku 2011 podepsala s J. C. Penney dohodu, že letos na jaře začne její značku v sedmi stovkách butiků prodávat také tento řetězec. J. C. Penney dle smlouvy navíc získá 17procentní podíl v Martha Stewart Living Omnimedia (MSLO).

Spor o značku Martha Stewart se stal rozbuškou k barvitému sporu mezi oběma řetězci, který právě řeší soudy. Stewartová, která zatím u soudu nevypovídala, poukazuje na smlouvu mezi ní a Macy’s. Ta stanovuje, že Stewartová smí některé řady zboží prodávat pouze přes Macy’s, pokud by si chtěla otevřít vlastní obchody. Podle Stewartové plánované butiky v J. C. Penney nejsou samostatnými obchody, takže se na ně klauzule exkluzivity nevztahuje. Macy’s ve sporu bojuje řádově o miliardy dolarů tržeb, které jí prodej zboží podnikatelky ročně přináší. Trhy ale věří Martě: na začátku procesu stouply akcie MSLO a J. C. Penney, naopak cenné papíry Macy’s klesly.

Životní příběh jedenasedmdesátileté ikony Stewartové je barvitý. Narozená polským rodičům, původem středostavovská panička vstoupila do světa byznysu s cateringovou firmou, kterou vybudovala doslova ve sklepě svého domu. V devadesátých letech, po úspěšném úpisu akcií své firmy MSLO na burzu, se stala první americkou miliardářkou, která se mezi nejbohatší lidi dostala nikoli dědictvím či manželstvím, ale vlastními schopnostmi.

Za dravost zaplatila vězením, byla odsouzena za zneužití informace v obchodním styku, které se týkalo prodeje akcií firmy ImClone. V roce 2001 měla překročit zákon využitím interních informací svého makléře a akcie prodala. O den později spadly o 16 procent, Stewartová se tak vyhnula ztrátě 46 tisíc dolarů. Po mnoha soudech byla v roce 2004 odsouzena k pětiměsíčnímu vězení a dvouleté podmínce a k pokutám ve výši přes 200 tisíc dolarů. Kriminální minulost jí dlouho ztrpčovala život – ještě v roce 2008 jí Británie odmítla vydat vstupní vízum. Řetězec Macy’s jí v roce 2005 po návratu z vězení pomohl zpět na nohy.