Telefónika neuspěla, aukce kmitočtů pokračuje

Chytrá mobilní zařízení (ilustrační foto)

Chytrá mobilní zařízení (ilustrační foto) Zdroj: E15

Městský soud v Praze zamítl návrh Telefóniky na předběžné opatření, které by zastavilo aukci kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE. Operátor napadl některé podmínky soutěže vyhlášené Českým telekomunikačním úřadem. Aukce tak začne 11. listopadu.

„Bereme to na vědomí, soud bude o žalobě rozhodovat meritorně,“ uvedl mluvčí Telefóniky Hany Farghali. Telefónice se nelíbí zejména vyhrazení části kmitočtů v pásmu 800 megahertz pro zájemce o vstup na trh a povinnost poskytnout národní roaming. Žalobu u městského soudu podal i Vodafone. V tomto případě si soud vyžádal od regulátora jeho vyjádření.

Na zahájení aukce by podle předsedy ČTÚ Jaromíra Nováka neměla mít vliv ani ve středu oznámená dohoda o sdílení sítí GSM a 3G mezi Telefónikou a T-Mobilem. Dohoda se nelíbí Vodafonu, který ji označil jako důvod k zastavení soutěže.

Všichni tři operátoři si na ČTÚ kvůli podmínkám aukce stěžovali i u Evropské komise. Ta se na úřad obrátila s žádostí o dodatečné informace. Operátoři napadají především vyčlenění části spektra, které považují za nepovolenou podporu.

Účasti v aukci kmitočtů ČTÚ pro rychlé mobilní sítě LTE se nedávno vzdala investiční skupina PPF miliardáře Petra Kellnera. Aukce by jí umožnila vstoupit na trh jako čtvrtému operátorovi. Důvodem byla podmínka, že by dalších 15 let nemohla koupit žádného dalšího majitele kmitočtů, tedy pravděpodobně ani jednoho ze tří současných operátorů včetně Telefóniky.

A o Telefóniku má přitom PPF zřejmě zájem. Španělská telekomunikační společnost Telefónica potvrdila, že s PPF jedná o prodeji svého podílu v české divizi Telefónica Czech Republic. Dohoda ale ještě jistá není, uvedli Španělé.