Teplá zima srazila českým lyžařským střediskům návštěvnost i tržby

Lyžaři na horách

Lyžaři na horách Zdroj: ctk

Letošní zima představovala pro horské podnikatele jednu z nejtěžších zkoušek posledních let. Nebývalé teplo, chybějící přírodní sníh a pozdní nástup sezony vedl k až pětinovému poklesu návštěvnosti a tržeb, jak vyplývá z ankety deníku E15. „Na Vánoce fakticky nebyl sníh vůbec nikde, přitom bylo deset dní volna. A celý únor byly nadprůměrné teploty, pršelo, prostě šílenost,“ hodnotí končící zimu majitel skiareálu Hartman v Orlických horách Radko Hartman.

Podle Hartmana zimy v posledních letech mají obecně k ideálu daleko, ta právě končící ale patřila k nejhorším.

Na zkrácení sezony poukazuje i Michal Hošek, ředitel společnosti Snowhill, která na českých horách provozuje pět středisek. Podle něj se letošní nižší výnosy projeví na plánech investic do dalších let. Jako problém vidí především vysoké nájemné, které nezohledňuje klimatické výkyvy a vliv počasí na návštěvnost areálů. „Musíme ale stále hledat možnosti, jak plánovat rozvoj a modernizaci, jinak bychom přestali být konkurenceschopní,“ doplnil Hošek.

Majitel krušnohorského Skiareálu Klínovec Martin Píša mluví o končící zimě jako o nejnáročnější, kterou zažil. Areál, který v uplynulých třech letech spolkl mohutné investice kolem 600 milionů korun, musel dokonce po dlouhé době o Vánocích na několik dní přerušit provoz. „Ani další průběh zimy nebyl ideální, periodicky se železnou pravidelností se střídaly chladnější a teplé vlny, což kladlo velké nároky na výrobu technického sněhu a tím se také zvyšovaly provozní náklady,“ uvedl Píša.

Na výkyvy teplot poukazuje i ředitel krkonošského skirezortu Černá Hora – Pec Petr Hynek. Velmi dobré podmínky prý byly hlavně v lednu a březnu, mezitím ovšem přišla únorová obleva. „Vyplatily se nám investice do zasněžování. Jako jedni z mála jsme díky tomu nemuseli přerušit provoz,“ uvedl Hynek. Řada areálů paradoxně hlásí nejlepší podmínky pro lyžování právě nyní. I proto některá střediska protáhnou sezonu až do poloviny dubna, většina jich ale skončila nejpozději o Velikonocích.