Tesco ve střední Evropě prý chtěla koupit maďarská banka, Orbán byl proti

Tesco v Polsku

Tesco v Polsku Zdroj: Volne dilo: Wikimedia

O údajném prodeji středoevropských aktivit zadluženého britského řetězce Tesco se po Česku a Slovensku začalo spekulovat i v maďarských médiích. Podle nich měla o akvizici silný zájem největší komerční banka země OTP Bank, jenže po intervenci premiéra Viktora Orbána ze záměru vycouvala. Největší šance na úspěch v boji o supermarkety tak média přisuzují českému miliardáři Andreji Babišovi.

OTP Bank podle čtvrtečního vydání týdeníku Figyelő, citovaného ekonomickým serverem Portfolio.hu, dokonce kvůli možnému nákupu zřídila zvláštní pracovní skupinu, která měla připravit dohodu s britskou firmou.

Banku prý na ovládnutí Teska v Maďarsku, Polsku, Česku a na Slovensku lákalo, že by se jí tak otevřela cesta k ohromné expanzi, protože by ze zákazníků řetězce mohla získat miliony nových klientů a mohla by využít i další synergické efekty z vlastnictví maloobchodní sítě. Podle týdeníku by v takovém případě bylo pro banku výhodné založit dceřiné společnosti na českém a polském trhu.

Největší favorit je Babiš

Maďarská vláda údajně akviziční choutky finančního ústavu nejdříve uvítala, ale po polských volbách se proti nim postavil premiér Orbán, který se obával reakce Poláků. Na jeho žádost se pak banka těchto plánů prý vzdala. „Zdá se tedy, že Andrej Babiš, český politik a podnikatel s obchodními zájmy v Maďarsku, může být tím potenciálním kupcem s nejvyššími šancemi na vítězství,“ napsal podle serveru týdeník Figyelő, který zmínil i případný zájem čínských nebo ruských investorů.

Možný prodej středoevropského Teska se v Maďarsku dostal do centra pozornosti před dvěma týdny, kdy šéf Orbánova úřadu János Lázár prohlásil, že je vážný problém, když Maďaři neovládají maloobchodní sektor, což je i příčinou problémů tamního zemědělství. Zároveň v této souvislosti zmínil, že by k posílení domácího vlastnictví stačilo, kdyby maďarský kapitál převzal síť Teska.

Britská skupina následně několikrát odmítla, že by její maďarský řetězec byl na prodej. Naposledy tak učinila minulý týden, kdy deník Magyar Idők uvedl, že dohoda o prodeji je na spadnutí v průběhu příštího roku.

Vedení z Prahy
Tesco loni zavedlo jednotný řídicí tým pro oblast střední Evropy. Prodejny v Česku, na Slovensku, v Maďarsku a Polsku tak mají vedení v Praze. V Česku také řetězec vyčlenil do samostatných společností pět svých nákupních center a pozemky. Připravuje je tak zřejmě k prodeji, obchody v nich ale bude provozovat dál.

O prodeji středoevropských aktivit Teska v minulosti několikrát spekulovala i česká a slovenská média, ale Britové takové plány vždy sveřepě popírali nebo nechtěli komentovat. Psalo se i o zájmu investičního fondu Hartenberg, jehož spoluzakladatelem je právě český velkopodnikatel a ministr financí Andrej Babiš. Ten to ale také odmítl.

Loni se Tesco za 4,2 miliardy liber zbavilo své jihokorejské divize Homeplus, která byla největší zahraniční filiálkou společnosti. Šlo o první velký prodej majetku firmy od odhalení jejích finančních problémů. Tesco se již stáhlo také z Japonska, USA a Číny. Zájem je i o její divizi v Thajsku a Malajsii.

Za poslední finanční rok končící v únoru se Tesco vrátilo do černých čísel, když vykázalo zisk před zdaněním ve výši 162 milionů liber (5,5 miliardy korun). V předešlém roce společnost utrpěla v důsledku odpisů nemovitého majetku hrubou ztrátu 6,4 miliardy liber, která byla nejhorším výsledkem v její téměř stoleté historii. Zároveň vykázala obrovský dluh přes 21 miliard liber.