Turisté se do Prahy zatím nevracejí. Nejvíc jich letos jezdilo do Turecka či na Floridu

Pražská restaurace bez hostů. Zahraniční turisté se do české metropole zatím vracejí jen pomalu.

Pražská restaurace bez hostů. Zahraniční turisté se do české metropole zatím vracejí jen pomalu. Zdroj: E15 Michael Tomeš

Pražská restaurace bez hostů. Zahraniční turisté se do české metropole zatím vracejí jen pomalu.
Pražská restaurace bez hostů. Zahraniční turisté se do české metropole zatím vracejí jen pomalu.
Zahraniční turisté se do české metropole zatím vracejí jen pomalu.
Nejhůře si z oblíbených turistických destinací v Evropě letos vedl Amsterdam.
Naopak na nejlepší výsledky v roce 2021 dosáhla města na turecké riviéře.
7
Fotogalerie

Cestovní ruch má za sebou další složitý rok. Nebyl sice tolik ztrátový, jako ten loňský, na úroveň před vypuknutím pandemie se však výdělky většiny hoteliérů nedostaly. Americká výzkumná společnost STR sestavila přehled oblíbených turistických destinací a zjistila, jak si z hlediska návštěvnosti vedly v porovnání s posledním předpandemickým rokem 2019. Praha skončila na předposledním místě.

Podle viceprezidenta STR Jana Freitaga hrálo v oživení lokalit po koronakrizi klíčovou roli to, na jaký typ návštěvníků se zaměřují. „Města, která mají hory nebo pláže a lákají především lidi na dovolené, prosperovala, nedařilo se naopak těm, co jsou závislá na obchodních cestujících,“ shrnul Freitag pro agenturu Bloomberg. 

Dalším důležitým faktorem byla samozřejmě přísnost opatření proti šíření nemoci covid-19 v daném místě. Analytici STR použili pro srovnání výkonů turistických destinací v letošním roce index RevPAR neboli tržbu za dostupný pokoj. Ten ukazuje, jak optimálně jsou využity ubytovací kapacity s ohledem na jejich velikost a cenu. 

Vše, co potřebujete vědět o covidových pasech a aplikaci Tečka:

Video placeholde
• Videohub

V Evropě si na základě tohoto ukazatele vedl nejhůře Amsterodam, jenž za rok 2021 dosáhl pouze na 21,5 procenta tržeb oproti roku 2019. Hned za ním skončila s 22,6 procenty Praha. Velmi špatně dopadl také Brusel, Londýn nebo Paříž. Avšak vzhledem k tomu, že tyto evropské metropole před pandemií bojovaly s nadměrným počtem zahraničních turistů, je to pro ně spíš úleva než problém. 

Praha a Amsterodam se dokonce chystají současného úbytku návštěvníků využít k strategickým změnám. „Chceme do metropole lákat trochu jiný typ turistů, kteří přijedou na více nocí za kulturou, památkami, kvalitními službami, a ne se jen levně opít,“ řekla v létě deníku E15 mluvčí organizace Prague City Tourism Klára Malá. Nizozemsko zase plánuje regulovat počet cizinců, kteří smějí do jeho hlavního města přijet. 

Nicméně ne všechny destinace jsou na tom stejně. Například Lisabon je na cestovním ruchu ekonomicky závislý a vinou protipandemických opatření měl jen o trochu lepší výsledky než hlavní město Česka - 26,7 procenta. Portugalci proto musí doufat, že se situace příští rok výrazně zlepší.

Ve Spojených státech přilákalo nejméně návštěvníků San Francisco. Je to vlastně logické, neboť se jedná o centrum technologického sektoru. Tamní firmy nadále drží velkou část zaměstnanců na home office a i většinu obchodních schůzek vyřizují online. 

Nejrychleji se naproti tomu zotavily destinace, které si na začátku léta pospíšily s otevřením hranic a jejich klimatické podmínky zároveň umožňují návštěvníkům trávit čas převážně venku. Absolutním vítězem je turecká riviéra. Její tržby překonaly předloňský rok o bezmála 200 procent. 

Vysoko se umístilo třeba i ruské Soči se 170 procenty nebo americký stát Florida, kde v současnosti neplatí prakticky žádné antikoronavirové restrikce. Hospodářské výsledky floridských hotelů a dalších ubytovacích zařízení vyrostly téměř o 145 procent.