Cestovní kanceláře přišly o miliardy. Propad sahá až k devadesáti procentům

Cestovní kanceláře přišly na tržbách o miliardy.

Cestovní kanceláře přišly na tržbách o miliardy. Zdroj: Jiří Liebreich

Pokles obratu se pohyboval od šedesáti do sta procent.
V letošním roce se situace výrazně zlepšila.
Pozitivní očekávání mají CK také od příštího roku.
K tahákům v nabídce patří mimo jiné exotická Dominikánská republika
5
Fotogalerie

Většina českých cestovních kanceláří (CK) loni zažila jeden z nejhorších roků firemní historie. Ty, které spoléhají na příjezdový cestovní ruch, typicky na asijské trhy, loni spadly prakticky na nulu. Výrazně lépe si nevedly ani ty, které vozí klienty na zájezdy do zahraničí. Meziroční propad sahal k devadesáti procentům. Lépe dopadly ty CK, jenž se specializují na oblast Středomoří – tam se pokles pohyboval na úrovni sedmdesáti procent. Masivní ztráty, které popsal místopředseda Asociace CK Jan Papež, se odrážejí v hospodářských výsledcích CK za loňský rok.

Skokový pád způsobený koronavirovou pandemií je zřetelný například z výroční zprávy CK Čedok. Té se tržby loni meziročně snížily z 2,8 miliardy korun na 553 milionů. Celoroční ztrátu prohloubila z 98 milionů na 143 milionů. Stejně jako u řady konkurentů i u Čedoku mírně ubylo zaměstnanců, dle výroční zprávy meziročně o tři desítky na 221.

Výsledky za loňský rok již zveřejnila například i CK Eso Travel, které spadly tržby z téměř čtyř set milionů na 321 milionů. Společnost přesto zůstala v téměř pětimilionovém zisku. Přímý partner českého pavilonu na Světové výstavě Expo v Dubaji, CK BonTon, loni evidoval pokles tržeb ze 66 na 15 milionů. Z milionového zisku se stala dvoumilionová ztráta.

„Přes omezené možnosti jsme díky rychlé reakci na změny loni přepravili desítky tisíc klientů, jednalo se ale jen o třicet procent ve srovnání s rokem 2019. Fiskální rok 2021 ještě není zcela uzavřen, v předběžných číslech evidujeme obrat téměř tři miliardy, hrubý zisk více než sto milionů a více než 170 tisíc přepravených klientů,“ říká mluvčí CK Blue Style Ilona Topolová. Ve svých nejprodávanějších destinacích typu Řecko, Turecko, Bulharsko a Egypt společnost navyšovala kapacity.

Dopad pocítila i největší cestovní agentura Invia, hospodářské výsledky za uplynulý rok ale zatím nezveřejnila. „Úspěšný rok to pro celé odvětví nebyl, lidé se báli cestovat. Letos se situace značně zlepšila, přispělo k tomu i očkování,“ říká mluvčí agentury Andrea Řezníčková. Velmi poptávané jsou prý přímé lety do Dominikánské republiky nebo na Zanzibar.

„Na Vánoce a na Silvestra se momentálně obliba zájezdů pomalu, ale jistě vrací zpátky, jako tomu bývalo před pandemií. Z teplých krajin vede Egypt, Spojené arabské emiráty nebo Maledivy,“ dodává Řezníčková. Do příštího roku tak Invia vkládá „optimistická“ byznysová očekávání.

V letošním roce celkem vycestovaly do zahraničí téměř čtyři miliony Čechů, jen asi o sedm set tisíc méně než v roce 2019. Ti, co jeli na zájezd s některou CK, však obvykle „jen“ využili již dříve zakoupený zájezd, tedy nemuseli riskovat investici v době pandemické nejistoty spojené s cestováním. Příští rok bude situace jiná. Klienti budou muset zájezd zaplatit, těžko tedy odhadovat, kolik jich do této nejistoty půjde, přiznává Papež z Asociace CK.

Byť pandemie vysála tučné úspory z mnoha cestovek, ke konsolidaci tuzemského trhu zatím nedochází. „Manažeři největších ryb na trhu nemají zkušenosti s konsolidací a spíše doufají, že se k nim trh dostane tak, že ostatní zhynou,“ glosuje Papež. K jednomu významnému pohybu na trhu přece jen došlo, byť ho nevyvolala pandemie. Od května loňského roku spadají největší tuzemští hráči – CK Fischer a Exim Tours – pod jednoho majitele, německou skupinu Rewe.

„Trh tohle spojení podcenil. Vznikl moloch s negativním vlivem například v otázce pojištění,“ kritizuje Papež. Naráží na sjednanou bankovní záruku, jejíž pomocí podřízená cestovní divize Der Touristik vyřešila povinné pojištění proti úpadku pro Fischer a Exim.

„Ministerstvo pro místní rozvoj pak často říká, že si mohou CK sjednat podobné záruky. Drtivá většina trhu se přitom o takto silného majitele opřít nemůže,“ namítá Papež. Paradoxně tak může velké množství cestovek zahubit ne loňský útlum, ale neschopnost získat povinné pojištění proti úpadku. Kontrakty obvykle končí právě nyní na přelomu roku. Kanceláře Fischer a Exim zatím hospodářské výsledky nezveřejnily a do té doby je nechtějí komentovat.

Za poslední dva roky klesl počet registrovaných CK z 851 na více než šest set, řada firem podnikání pozastavila. Vzhledem k potížím trhu připravil stát cestovkám částečnou pomoc. Do konce letošního roku běží program COVID – Záruka CK pod hlavičkou ministerstva průmyslu a obchodu. Jeho administraci zajišťuje Národní rozvojová banka, u které CK žádají o podporu.

„Pro pojistné smlouvy se začátkem pojistného období od 1. ledna příštího roku do 30. června jsme ve spolupráci s Národní rozvojovou bankou připravili pokračování této podpory – Záruka cestovním kancelářím,“ uvedl mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Vilém Frček. „V těchto dnech dojednáváme detaily podpory, budou zveřejněny v nejbližší době,“ dodal Frček s tím, že je jisté, že dojde k navýšení maximálního limitu podpory.