Turistická centra zdvojnásobí poplatky za pobyt

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Tomas Kubelka

Poplatek za lázeňský a rekreační pobyt se asi zdvojnásobí na 30 korun za den. Podobně sazbu za vjezd automobilem do vybraných částí měst budou moci obce zřejmě stanovit až na 40 korun za den. Počítá s tím vládní novela o místních poplatcích, kterou poslanci podpořili.

Zvýšení sazby poplatku za pobyt, která zatím představuje nejvýše 15 korun denně, požadovaly obce a města s lázeňským statutem, která jsou ve Sdružení lázeňských míst ČR a Svazu měst a obcí ČR. Od poplatku mají být nadále osvobozeni lidé mladší 18 let nebo starší 70 let, nově ale budou muset do evidenční knihy v lázeňském nebo rekreačním zařízení uvést své datum narození kvůli kontrole.

Snahu o navýšení poplatků zdůvodnil ministr financí Miroslav kalousek tím, že za posledních 20 let tyto limity nebyly upravovány. Kalousek uvedll, že skutečnou výši obou poplatků budou moci stanovit místní samosprávy.

V případě sazby poplatku za povolení k vjezdu do vybraných míst, který nyní nesmí převýšit 20 korun za den, by obce mohly po dohodě s poplatníkem stanovit rovněž poplatek týdenní, měsíční nebo roční paušální částkou. Kvůli zjednodušení výběru tohoto poplatku by lidé mohli poplatek uhradit také prostřednictvím technického zařízení.

Novela má také osvobodit od poplatků za odvoz odpadu osoby, které jsou umístěné na základě rozhodnutí soudu v zařízení pro výkon ústavní nebo ochranné výchovy anebo v zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc.

Norma má také odstranit nejasnosti kolem snížené sazby poplatku ze psů pro důchodce, kteří nemají jiný zdroj příjmů, a zúžit osvobození od tohoto poplatku na nevidomé. Platit by tak nově měli i lidé, kteří jsou sice odkázáni na pomoc jiné osoby, ale psa nepotřebují nezbytně ke svému doprovodu.