Turistů v Česku loni přibylo. Celkem jich přijelo 13 milionů

Turisté v Praze

Turisté v Praze Zdroj: profimedia.cz

Do České republiky loni přijelo 12,91 milionu návštěvníků, což bylo meziročně o 5,7 procenta více. Počet přenocování hostů v tuzemských ubytovacích zařízeních se zvýšil o 3,5 procenta na 38,2 milionu. Data dnes zveřejnil Český statistický úřad. Nejvíce přibylo hostů ze zahraničí, a to o 7,9 procenta.

Tuzemských návštěvníků přijelo více o 3,4 procenta, počet jejich přenocování ale meziročně poklesl o 1,1 procenta. Cestovní ruch loni navázal na růst z předchozího roku, kdy se zlomil trend neustálého poklesu návštěvnosti trvající od roku 2008.

Viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura upozornil, že absolutním lídrem je z hlediska celkových čísel Praha, kterou navštěvuje 65 procent všech zahraničních turistů. „Je vidět, že se stále rozevírají nůžky mezi Prahou a regiony. Tato čísla ukazují na obrovskou a klíčovou bolest našeho cestovního ruchu, a tím je fakt, že se většina turistů koncentruje dlouhodobě pouze do Prahy, jelikož české regiony nejsou schopné nabídnout skutečně atraktivní vysoký standard služeb a společensko - kulturního vyžití,“ uvedl Okamura. Takovou koncentraci turistů pouze do hlavního města nemá podle něj žádná vyspělá západní země, neboť ve vyspělém světě návštěvnost mnohem více sahá do regionů. „Výsledně jsou pak v případě České republiky nevyspělé regiony značnou brzdou celkového rozvoje cestovního ruchu, kdy naši zemi kvůli tomu navštěvuje v průměru čtyřikrát méně zahraničních turistů než sousední stejně velké Rakousko,“ uvedl.

V čtvrtém čtvrtletí do hromadných ubytovacích zařízení přijelo 2,7 milionu hostů, meziročně o pět procent více. Větší nárůst úřad zaznamenal u zahraničních návštěvníků, kterých přijelo o 5,7 procenta více, hostů z Česka se v poslední čtvrtině roku ubytovalo o 3,9 procenta více. Počet přenocování se ve čtvrtém čtvrtletí meziročně zvýšil o 3,1 procenta. Za tímto navýšením stojí především 5,3procentní nárůst u zahraničních návštěvníků, počet přenocování rezidentů se naopak o 0,2 procenta snížil.

Nejvíce zahraničních hostů během posledního čtvrtletí loňského roku přijelo z Německa, konkrétně 337 tisíc, což ročně znamená dvouprocentní meziroční růst. Druhou nejpočetnější skupinu zahraničních turistů tvořili hosté z Ruska (142 tisíc) s meziročním zvýšením příjezdů o 34,6 procenta. Z deseti nejpočetnějších skupin hostů se dále nejvíce zvýšil počet příjezdů návštěvníků ze Španělska (o 34,8 procenta), Slovenska (o 12,2 procenta) a Francie (o 11,2 procenta), naopak hostů z Rakouska přijelo o 7,6 procenta méně.

Největší nárůst počtu turistů v loňském roce zaznamenal Středočeský kraj a Praha, kam meziročně přijelo o 8,2 procenta návštěvníků více. O 4,4 procenta se naopak meziročně snížila návštěvnost Pardubického kraje. V počtu přenocování zaznamenaly největší růst Praha a Vysočina, shodně o devět procent. O 8,4 procenta se počet přenocování snížil v Pardubickém kraji.

Podle nejnovějších údajů Světové turistické organizace byl loni nárůst počtu příjezdů zahraničních turistů v celém světě o 4,4 procenta, což znamená, že ČR se pohybuje vysoce nad světovým průměrem, informoval Okamura. Nerostou však tržby, jelikož do Česka víc jezdí na úkor západoevropských solventních národností méně solventní východoevropané, především Poláci a Slováci. Problémem zůstává, že se nedaří západoevropany dostatečně přilákat na opakované návštěvy České republiky, upozornil Okamura.